Web sitenizin internette görünür olmasını sağlayan çalışmalar arama motoru optimizasyonu yani SEO kapsamına girer. Markanın isminin kullanıcılar tarafından bilinir hale gelmesi ve web sitesinin uğrak bir noktaya dönüşmesini sağlayan SEO çalışması bazı etik ilkelere sahiptir. Bu etik ilkeler bağlamında ise ortaya white hat SEO ve black hat SEO kavramları çıkmıştır.
White hat; etik kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirilen arama motoru optimizasyonudur. Black hat ise; kuralların dışına çıkan, hileli yolların kullanıldığı SEO çalışmasıdır. Bu iki çalışma şeklinin web sitesinde ve arama motorundaki yansıması farklıdır. Kurallara uygun olan optimizasyon çalışması olumlu sonuçlara imza atarken, hileye başvurulan optimizasyon kısa süreli başarılı sonuçlar sonrası web sitesinin geri dönülmesi zor olumsuz sonuçlara saplanmasına neden olur.
Arama motoru tarafından web sitenin kabul görmesini sağlamak için birtakım çalışmaların yürütülmesi gerekir. Site içi ve site dışı olarak yapılan bu çalışmalar sitenin mevcut konumundan daha iyi hale gelmesini hedefler. İçerik analizi, görsel optimizasyonu, backlink çalışması gibi aşamalar web sitesinin görünür olması için gerçekleştirilen faaliyetlerdir.
Bu faaliyetler gerçekleşirken web sitesinin ve dolayısıyla SEO uzmanının uyması gereken etik kurallar mevcuttur. SEO çalışmasının yasal sınırlar çerçevesinde gerçekleşmesi öncelikli kuraldır. Ancak arama motorunun koyduğu kendine has kurallar da bu çalışma esnasında dikkat edilmesi gerekilen detayları oluşturur.
Dijital pazarda bilinen bir konuma ulaşmak, başarıyı elde etmek için gereken optimizasyon çalışmasının nasıl olması gerektiğine gelin beraber bakalım.
White Hat SEO Nasıl Yapılır?
White hat SEO; internette görünürlük elde etmek isteyen bir web sitesinin yararlandığı optimizasyon çalışmalarının hepsini kapsayan SEO türüdür. Web sitesinin kurallara uygun bir şekilde optimize edilmesi ‘beyaz şapkalı’ olarak tanımlanmaktadır. Bu, optimizasyon için gerçekleştirilen hiçbir faaliyetin kuraldışı olmadığı ve siteye zarar vermeyeceğini ifade eder. Beyaz şapkalı SEO;
- Anahtar Kelime Analizi: Web sitesinin arama motorunda görünür hale gelmesi için bulunduğu kulvarda onu yükseltecek kelimelere odaklanarak çalışması gerekir. Arama hacmine göre seçilen kelimeler web sitesinde yer alan içeriklerde doğru oranda kullanılır.
- İçerik Optimizasyonu: SEO çalışmasının en bağlantılı olduğu aşama içerik optimizasyonudur. Web sitesinin arama motorunda yükselmesini sağlayan içerik gerekli özelliklere sahip olduğu durumda amacına ulaşır. Anahtar kelime içeren, anlaşılır, geçiş kelimelerine sahip, kısa cümlelerden oluşan, doyurucu bilgi sunan içerikler arama motorunun kabul ettiği içeriklerdir.
- Görsel Optimizasyonu: Web sitesinde yer alan görsellerin kaliteli fakat küçük ölçekte olması gerekir. Webp formatı tercih edilen görseller sitenin hızını kaybetmeden kaliteli görsel içerik sunmasını sağlar.
- Backlink Çalışması: İnternette farklı sitelere web sitesi için verilen linkleri kapsayan backlink tutarlı kullanıldığı takdirde fayda göstermektedir. Yararlı ve güvenli olan linklerden oluşması gereken bu aşama site dışı SEO çalışmasına dahildir. Backlinklerin fazla ya da hatalı olması durumunda müdahale edilmektedir.
Bu çalışmaları kapsayan white hat SEO, bir web sitesinin daha iyi çalışmasını ve arama motorunda daha yüksek bir konuma ulaşmasını sağlar. Düzenli yapıldığı ve gereken sabır gösterildiği sürece arama motoru optimizasyonu beklenen sonucu verir. Bu çalışma kapsamında gerçekleşen faaliyetler ise intihal ya da Google’ın kötü olarak işaretlediği unsurları barındırmaz. Web sitesine zarar verme ihtimali olan detaylardan uzak bir şekilde, güvenle gerçekleşir.
Ancak bazen web site sahipleri SEO çalışmasının ihtiyaç duyduğu süreyi uzun bulur. Bu nedenle ‘daha hızlı sonuç vereceğini’ vaat eden çalışmalara yönelir. Ama bu çalışmalar sonuca hızlı ulaştırsa da güven barındırmaz.
Black Hat SEO Nedir?
Arama motorunu ve kullanıcıları yanıltan faaliyetleri kapsayan çalışmalar black hat SEO çatısı altında toplanır. Bu çalışmalar web sitesinin anlık yükselişler yakalamasını sağlar. Ancak hiçbiri kalıcı olmaz. Arama motorunun kullanılan hileyi fark etmesiyle web sitesi hilekar olarak damgalanır. Bu da onun dijital dünyadaki ilerleyişini sekteye uğratır.
Daha hızlı sonuç alma amacıyla kullanılan bu optimizasyon farklı ve etik olmayan hamleler ile gerçekleşir;
- Yapay Zeka ile İçerik Oluşturmak: İnternette mevcut olan içeriklerin yapısını değiştirmek için yapay zeka kullanılır. Kelimelerin yerini ya da eş anlamlı kelimeleri bir diğeriyle değiştirerek oluşturulan içerikler SEO çalışması esnasında kullanılır. Ancak bu yakalanma ihtimali en yüksek olan hiledir. Çünkü Google, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklere karşı yeni kurallar koymuştur.
- Alakasız Anahtar Kelime Kullanımı: Meta açıklamaları ya da başlıklara site ve içerik ile alakasız anahtar kelime girişinin yapılması arama motorunu aldatmaya yönelik bir hiledir. Site ve içeriğin farklı bir kelime ile yarışa katılmasına neden olur.
- Spam Site Kullanımı: Backlink çalışması esnasında Google tarafından spamlanmış web sitelerin kullanılmasıdır.
- Giriş Sayfaları: Site ziyaretçilerinin insan ya da bot olduğunu analiz eden tekniğin şeklinin değişmesi de ‘siyah şapkalı’ SEO için kullanılmaktadır. Botların ziyaretine açık olan sayfanın anahtar kelime barındırması sitenin yükselişinde rol oynar. Ancak içerik bu yolla hedef kitleye ulaşmaz.
- Görünmez Metin: Web sitenin arka planındaki renk ile anahtar kelime girişinin yapılmasıdır. Böylece site ile alakası olmayan kelimeler arama motoru tarafından algılanırken kullanıcı tarafından görülmez.
- Yinelenen Siteler: Farklı tema ya da domainleri kullanarak aynı içeriği birden fazla kullanmaktır.
Etkisi geçici olan ve fark edildiğinde siteye zarar veren black hat SEO kullanılmaması gereken bir yöntemdir.
Dijital dünyada başarıyı yakalamanın, arama motorunda üst sıralara ulaşmanın yolu düzgün ve dürüst bir biçimde yapılan SEO çalışmasından geçer. White hat SEO ile internette dilediğiniz görünürlüğü daha güvenilir biçimde kazanmanız mümkündür. Kalıcı, sarsılmaz ve güvenilir optimizasyon için siz de ‘beyaz şapka’ takın.
Kaynakça:
White Hat Search Engine Optimization (SEO): Structured Web Data for Libraries