Bir yazı yazmadan önce ne yaparsınız? Yazacağınız konu hakkında araştırma yapmak elbette ki ilk aşamadır. Ancak bu araştırmayı yaparken neyden faydalanıyorsunuz? Arama motorunda yaptığınız sorgulama sonucu karşınıza çıkan ilk siteyi mi kaynak alıyorsunuz? Yoksa Google Akademik tarafından size sunulan ‘gerçek’ kaynakları mı tercih ediyorsunuz?
İnternette yayınlanmış, akademik sürecin içinde doğmuş makaleler, tezler, araştırmalar ve incelemeler Google’ın ‘Akademik’ adını koyduğu sistem içinde bulunur. Bu sistemde bir konuya dair yazılmış birçok makaleye ulaşmak mümkündür. Farklı dil seçenekleriyle sunulan Akademik sisteminde akademisyenlerin, yüksek lisans ya da doktora öğrencilerinin çalışmaları yer alır. Sağlam ve etkili kaynaklar olarak kabul edilen bu makalelerdeki bilgilerden faydalanmak ise yazılacak içeriği bilgi açısından daha doyurucu kılar.
Ayrıca içeriğin ne kadar güvenilir olduğu da Google Akademik sayesinde ortaya koyulur. Benzer konuları işleyen web siteleri kaynak olarak göstermek yerine makaleleri kaynakçaya yerleştirmek okuyucunun içeriği ‘güvenle’ tüketmesini sağlar. Ama buradaki güven yalnızca okuyucu için oluşturulmaz. Google’ın da içerikleri onaylaması, özgün sayması için de bu kaynaklara ihtiyaç vardır.
Google’ın bu hizmetinin ne olduğunu daha detaylı inceleyip, nasıl işlediğine birlikte bakalım.
Google Akademik Nedir?
Google, yoğun bir bilgi veri tabanına sahiptir. Bu yoğunluk arasında yer alan akademik ve bilimsel çalışmalar Google’ın 2004 yılının kasım ayında hizmete soktuğu Google Akademik ile sunulmaya başlandı.
Ücretsiz olan bu hizmet kullanıcıların bilimsel anlamda yapılan akademik çalışmalara rahatlıkla ulaşmasını amaçlamaktadır. Dil kategorisi ile ayrılan makaleler ilgili anahtar kelimelerin sorgulanmasıyla kullanıcının karşısına çıkar. Böylece kişi araştırma yaptığı konuya dair yazılmış ve internette yer alan çalışmaların her birinden faydalanma imkanına erişir.
Bu Google hizmetinin içinde yer makaleler ayrıca alıntılama sayısı, içerik bilgisi gibi özelliklere de sahiptir. Kullanıcının tüketeceği akademik kaynağı bu özelliklere göre seçebilir. Bu sayede ihtiyacını karşılayan makaleye daha kolay şekilde ulaşır.
Kapsamlı, doğru bilgilerin yer aldığı bir içerik yazmak için başvurulan Akademik sistemi kolay bir şekilde kullanılır.
Google Akademik Nasıl Kullanılır?
İçeriğiniz için kaynakçaya ihtiyacınız olduğunda yardımınıza koşan Google Akademik tıpkı arama motoru gibi kullanılmaktadır;
- Arama motoruna ‘Google Akademik’ yazarak aratın.
- Sonrasında çıkan Akademik butonu üzerinde sorgulamanızı yapın. Listelenen sonuçlar arasında istediğinize tıklayarak makaleleri, kayıtlı oldukları web siteye göre, ücretsiz bir şekilde okuyabilirsiniz.
- Google hesabınız açık olduğu takdirde Akademik’te de bir hesabınız oluşur.
- Bu hesap sayesinde sorgulama sonucu karşınıza çıkan makaleleri kütüphanenize ekleyebilirsiniz.
- Listelenen makalelerin altında yer alan yıldızı işaretlediğinizde akademik çalışmalar kütüphanenize yerleşir.
- Ayrıca metrikler seçeneği sayesinde ise en fazla alıntı yapılan çalışmaların hangileri olduğunu görebilirsiniz.
Faydalandığınız makaleye kaynakçanızda nasıl yer vereceğinize dair kafanız karışıyor ise Google bu konuda da size yardımcı olmaktadır. Alıntı yapmak, makaleye atıfta bulunmak için;
- İlgili konuda sorgulama yapınız.
- Ardından listelenen makaleler arasında ihtiyacınız olanı seçiniz.
- Makaleden faydalandığınız takdirde tekrar sonuçların listelendiği sayfaya geri geliniz.
- Makale isminin ve meta açıklamasının altında yer alan ‘alıntı yap’ butonuna tıklayınız.
- Bu buton ile karşınıza üç farklı tipte yazılan kaynakça çıkar. İçeriğinize uygun olan versiyonu seçerek yararlandığınız makaleyi kaynakçanıza ekleyebilirsiniz.
Bu sayede Google’ın sunduğu bilimsel ve akademik sistemi rahatlıkla kullanabilir, içeriklerinizi güvenilir bilgilerle oluşturabilirsiniz.
Google Akademik Ne İşe Yarar?
İçerik üretim sürecinde kaynakça önemli bir rol üstlenir. Çünkü içeriğin barındırdığı bilginin doğru olması gerekir. Okuyucuya bilgiyi anlaşılır, yalın bir dille sunmak önemlidir ancak bu bilginin doğruluğu ve kesinliği daha ciddi bir konumdadır. Google Akademik de başta doğru bilgi olmak üzere pek çok artı taşımaktadır;
- Kullanıcı, Akademik ile kanıtlanmış, doğru, akademik kesinliği olan bilgiye ulaşır.
- Akademik makalelerin kaynakça olarak kullanılması içeriğin kopya olma ihtimalini en minimal düzeye indirir. Google kaynakçaya sahip içerikleri bir adım önden başlatır.
- Okuyucu Google imzalı kaynakçalarla sunulan içeriğe güven duyar. Böylece içeriğin aktardığı mesaj daha kolay bir şekilde okuyucuya ulaşır.
- Kullanıcı kütüphane imkanı ile daha önceden faydalandığı ya da okuduğu makaleleri bir arada tutma şansına sahip olur.
- İlgili konu hakkında yapılmış pek çok çalışmaya kolayca ulaşmayı mümkün kılar.
- ‘Alıntı yap’ seçeneği ile kaynakça yazımını kolaylaştırır.
Bu faydaları sayesinde Google Akademik okunma değeri daha yüksek içeriklerin oluşumuna imza atar.
Güvenilir, doğru ve teyitli bilgiye ulaşmak için internetteki veri yığını arasından sıyrılan Akademik içinde yer alan bilgileri inceleyebilir, bu sayede kaliteli bir içerik oluşturabilirsiniz.