Bir web sitesinin mevcut performansını ölçmek için kullanılan farklı analiz araçları vardır. Google Lighthouse ise pek çok optimizasyon işlemine sahip olan bir performans analiz aracıdır. Bu Google aracı, PageSpeed Insights gibi analiz araçlarının yetersiz geldiği noktada kullanılan bir alternatiftir. Web sitesini denetlemek için kullanılan Lighthouse;
- Rakip siteleri daha detaylı inceleme fırsatı verir. Bu sayede söz konusu web sitesinin yer aldığı sektördeki stratejilerin nasıl işlediğini keşfetme şansı yakalanır. Bu şans ile dijital pazarda web sitenin göstereceği faaliyetler çizilir.
- Web site iyileştirme çalışmaları yalnızca sayfa bazında da yapılabilir. Buna imkan veren Lighthouse sayfa üzerine yaptığı analizler ile daha spesifik stratejileri ortaya çıkarır. Web site içinde yer alan her sayfanın ayrı bir şekilde analiz edilmesini sağlayan bu Google aracı sayesinde daha gerçekçi sonuçlara ulaşmanız mümkün olur.
- Site hızının ölçümünde de rol oynayan Lighthouse, mevcut site hızını ilan ederken iyileştirmek için neler yapılabileceğine dair önerilerde de bulunur.
- Web sitesi için iyi bir optimizasyon çalışmasının planlandığı noktada devreye giren Lighthouse detaylı analizleriyle yardımcı olur.
- Lighthouse, Google Chrome eklentisi olarak kullanılabilir. Eklenti olarak kullanılan araç yaptığı analizlerin farklı formatlarda kaydedilmesini sağlar.
- Bu araçta kullanılan ölçümler ve puanlama sistemi diğer araçlara göre daha fazla avantaja sahiptir.
Bu gibi avantajlar barındıran performans analiz aracı, web sitesinin dijitalde daha uzun bir ömre sahip olması için en ideal yardımcıdır.
Siz de bu yardımcıdan faydalanmak istiyorsanız gelin önce sizinle Google Lighthouse’u biraz daha detaylı inceleyip yakından tanıyalım.
Google Lighthouse Nedir?
Dijital dünyada web sitenizin parlamasını sağlayacak araç, Google Lighthouse olarak karşımıza çıkar. Performans analiz aracı olarak kullanılan bu Google eklentisi web sitenizi pek çok açıdan test eder. Sitenizin hızını, erişebilirliğini, kullanıcı deneyimini ve daha birçok detayı ölçen araç web sitenizin nasıl iyileşeceğine dair yol haritası çizmenize yardımcı olur.
Web sitenize erişebilirliği kolaylaştıran bu araç, kullanıcıların sitenizi keşfetmesini ve kullanmasını sağlar. Site hızının olumlu bir kullanıcı deneyimine imza atması için neler yapması gerektiğini gösteren performans aracı ayrıca sitenin mobil tarafını da denetler.
Mobil cihazlarda sitenin nasıl göründüğünü ve nasıl çalıştığını da denetleyen Google aracı ile web siteyi her yönden daha sağlıklı hale getirme fırsatı yakalanır.
Performans ölçümü için hangi aracı kullanacağınıza dair fikriniz yoksa ya da şu an kullandığınız araçtan tam verim alamıyor, alternatif arıyorsanız Lighthouse sizin için doğru seçenek.
Neden Google Lighthouse Kullanmalısınız?
Google Lighthouse sahip olduğu farklı ölçüm kriterleri nedeniyle tercih edilen bir performans aracıdır. Web sitesinin hızı, erişebilirliği gibi farklı detayların analizini yapan Google aracı sayesinde web siteniz pek çok artı kazanır. Bu artılar da neden analiz sürecinde bu aracın kullanılması gerektiğini ortaya koyar. Bunlar;
- SEO Puanınız Yükselir: Arama motorunun kabul ettiği web sitelerinin belli başlı özellikleri vardır. Hız ve kullanıcı deneyimine önem veren arama motorunun onayını kazanmak için bu analiz aracı kullanılır. Lighthouse sayesinde web sitesinin nasıl daha hızlı hale getirileceğini keşfetmek SEO puanını da etkiler. Daha hızlı hale ulaşan sitenin domain otoritesi yükselir. Bu da SEO çalışmaları için bir avantajdır.
- Kullanıcı Deneyimi İyileşir: Hızlı açılan ve sorunsuz bir şekilde kullanılan web sitesi iyi bir kullanıcı deneyimine imza atar. Kullanıcıların işlevsel bir biçimde kullandığı web siteleri çok daha fazla trafik alır. Böylece site, arama motoru içinde daha görünür hale gelir.
- Rakip Analizi Yapar: Web siteniz ile aynı kulvarda olan diğer web sitelerinin ne durumda olduğunu da öğrenmeye imkan veren bu Google aracı dijitalde daha etkili bir strateji izlenmesini sağlar.
Bu nedenlerle tercih edilen performans aracının nasıl kullanıldığını da gelin birlikte öğrenelim.
Google Lighthouse Nasıl Kullanılır?
Web sitenizin performansını Google Lighthouse ile ölçmek istediğiniz zaman belli aşamaları gerçekleştirmeniz gerekir. Bunlar;
- Tarayıcıyı kullanarak bu araçtan faydalanmaya başlarsınız. Google Chrome, bu performans aracını kullanmanız için en ideal tarayıcıdır. Google ile daha iyi bir performans gözlemlemek mümkündür.
- Web sitesini ziyaret ederek test aşamasına adım atabilirsiniz. Web sitesinin mevcut durumunun nasıl olduğunu öğrenmek için Lighhouse’u açtıktan sonra siteye giriş yapmanız gerekir. Ayrıca bu aşamada isterseniz rakip sitelere de girmeniz mümkündür.
- Web sitenizi açtığınızda sağa tıklayıp ‘denetle’ butonuna tıklamanız gerekir. Bu butona tıklamanızın ardından sayfanızda bir pencere açılır. Bu pencerede yer alan Lighthouse sayesinde denetime sahiden başlarsınız.
- Pencerede açılan Lighthouse sekmesine geçmeniz gerekir. Bunun için ise Lighthouse’a tıklamanız yeterli olur.
- Bu araç pek çok detaya sahiptir. Bu yüzden karşınıza çıkacak olan ‘performans, erişebilirlik, SEO’ gibi seçenekler arasından birini seçmeniz gerekir. Web sitenizi hangi açıdan denetleyeceğinize bu noktada karar verirsiniz. İstediğiniz seçeneği tercih etmenizin ardından ise ‘çalıştır’ butonuna basarak bu performans analiz aracını çalıştırabilirsiniz.
- Web sitesini test eden araç test tamamlandığında bir rapor sunar. Bu rapor, web sitenin hangi yönden eksikleri olduğunu ortaya koyar. Sitenin iyileşmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiği bu kısımda anlaşılır.
- Rapordan sonra web sitenin daha iyi bir performans göstermesi için yeni stratejiler geliştirmeye başlarsınız. Sitenin eksiklikleri bu strateji ile telafi edilirken sahip olduğu artılar korunur.
- Bu analiz aracı yeni strateji sonrasında kullanılmalıdır. Birkaç ay aralıklarla web sitesinin durumunu öğrenmek için faydalanılması gerekilen bu araç sitenin sağlıklı kalmasını sağlar.
Bu şekilde kullanılan ve yararlanılan Google Lighthouse sayesinde sizin de web siteniz en etkileyici performansı gösterir.