Duende Dijital’in meraklı, neşeli, bilgi sever okuyucuları;
Gerilla marketing sisteminin anlatıldığı bu metin ve blog bölümünde yayınlanacak hemen her metinde tekniklerden ve yöntemlerden eğlenceli bir üslupla bahsedeceğim. Bu bilgiler sizi şak diye katrilyon zengini yapmaz ancak doğru strateji ile sizde adınızı katrilyon zengini… Şeklinde yazdırabilirsiniz.
Keyifli okumalar dilerim.
Gerilla pazarlama yöntemi sıfırdan başlayanların ve köklü markaların tam anlamıyla dostu olan bir yöntem. Vur- kaç taktiği olarak tanımlayabileceğimiz gerilla marketingi detaylıca ve anlaşılır örneklerle açıklayalım. Bakalım gerilla pazarlama markalara neler kazandırıyor? mBir markanız var, satışlar da Allah bereket versin iyi denecek seviyede gidiyor ancak çarşıda pazarda adınızı duyan bilen kimse yok diyelim. mBirçok markanın büyük bir sorunu olduğunu bildiğimiz bu sorun, ürünü sattıran ancak tanınmayı bir türlü başarmayan demode pazarlama yöntemlerinin mahsulüdür. Burada karşımıza gerçekten uygulama yapıldığında çok kazandıran, gerilla pazarlama yöntemi çıkıyor.
Gerilla Marketing Nasıl Yapılır?
Yöntemi uygulamak için bir bilim insanı titizliğinde hareket etmeniz gerekiyor. Ürünün ve markanın bilinir olmasını istediğiniz bölgedeki kültürün dokusunu sentezlemeniz, alışveriş yapan kitlenin beğenilerini dikkate almanız il adımınız olacak. Bunu yapabilmek için de rahat ofis koltuklarından kalkıp, biraz sokağa çıkmak ve insanların arasına karışmak gerekiyor. Şöyle bir örneklem üzerinden gidelim; Starbucks kahvelerini 10 TL ve üzeri rakamlarda satarken, McDonald kahvenizin üzerine adınızı yazmıyorum bu yüzden 1 TL bizden alın diye bir pazarlama taktiği geliştirdi.
Sonuç; Starbucks kahvesi almaya devam ediyoruz. Çünkü aslında insanlar Sturbucks’tan sadece kahve satın almıyor. Marka orada bir kültür inşa etmiş durumda ve esasen kahvenin ön planında bu kültürü satıyor.
Kültürün içerisinde kahve içen elit insan görüntüsü, havalı Instagram story’si ve özel tercih algısı var. Kahveniz nasıl olsun? “Az şekerli, şekerli ya da sade” sorularının mevcut varlığı bile kitleyi özelleştirip, markayı vazgeçilmez hale getirmek için birer iletişim stratejisi; bir adım ötesinde pazarlama taktiği. Starbucks kültür inşasını hazırlamış ve ürünlerini kültürüyle birlikte satıyor desek, yerli yerinde olur. Gerilla pazarlama yapmak için nasıl bir yol izlenir? Kahve örneğinden ilerleyelim; Dükkânı açtınız, ürünler “harika” dekorasyon “vayy be” dedirtiyor ancak müşteri içeri girmiyor mu? Dükkânın önüne üzerinden sürekli buhar çıkan ve yerde görünen devasa bir kahve fincanı koysanız?
Vermeden Almayı Unut! Gerilla Marketing Bunu Gerektirir!
Markanızı, hani şu önünde kahve fincanı olan dükkân olarak kulaktan kulağa tanıtır ve bir süre sonra da “dev coffee markası” ile viral olursunuz. Olursunuz, çünkü bu daha önce denenmiş bir gerilla pazarlama taktiği. Bulunduğunuz sektör her ne olursa olsun, gerilla marketingi sektörünüze uygulayabilirsiniz. Düşüncenin şekillenmesi için öncelikle vermeden alamazsın mottosunu kabul etmekle başlamanız gerekiyor. Kitlenize dönüşebilen bir şey sunduğunuzda potansiyel müşterileriniz ve mevcut müşterileriniz sizi asla unutmazlar. Bugün Yumoş markasını o sevimli ayıcıklarla canlandırmamız gibi. Markayı bir popülarite olarak üzerinde veya hayatında taşıyan var eden, kullanıcı peşinden size kazanç sağlayacak milyonlarca müşteri getirebilir.
Gerilla Marketing Avantajları
İyi hoş güzel, bize avantajı ne olacak gerilla pazarlama yapmanın? Hemen maddeleyelim;
- Geleneksel reklam yöntemlerinden çok daha düşük maliyetlidir.
- Samimidir ve etkisi uzun sürer.
- Markanın kabul sürecinde markayı zirveye çıkartabilir. (Eğer doğru yapılırsa, ters yönde yapılırsa da zararı yine büyük olacaktır)
- Yeni marka ve firmaların özellikle can kurtarıcısıdır.
Faydaları saymakla bitmeyen bu yöntemin püf noktasını biliyoruz, bu yüzden elbette sizi yalnız bırakmayacağız. Dikkat burada ürün yerleştirme vardır. Gerilla pazarlama ile pazarlama konusunda destek almak isterseniz, biz buradayız. Blog bölümünün son adımında Google’da bizi sevsin diye “kullanıcılar bunları da sordu” bölümünü eklemeyi uygun buldum. İşte geliyor; Söyle bize Google, kullanıcılar gerilla marketingi nasıl sordu?
Gerilla Stratejisi Nedir?
1960’lı yıllarda ticaretin canlı canlı devam ettiği dönemlerde sektöre yeni girmiş firma ve markaların ilgi çekmek ve yer edinmek için tercih ettikleri pazarlama stratejisidir. Bugün dünyada 940.000 domain satın alındığını bu alan adlarının da en az 1/3’ünün piyasaya giriş yaptığını düşünürsek gerilla marketinge herkesin ihtiyacı var!
Gerilla Pazarlama Yöntemi Nedir?
Gerilla pazarlama yöntemi kültür üzerine yapılan analiz sonucu kullanıcının hassas noktasını yakalamaktır. Viral mesaj etkisini sağlar. Maliyeti düşüktür.
Gerilla Markalaşma Nedir?
Gerilla markalaşma, geleneksel medya yöntemlerinin dışında markalaşma yöntemidir. Viral etkisi nedeniyle markanın uzun yıllar konum sağlamlaştırmasını sağlar.
Gerilla PR Ne Demek?
Yenilikçi, ucuz ve stratejik planlama ile yapılan yaratıcı reklam türüdür. ‘Gerilla Pr ne demek’ sorusunun cevabı gerilla pazarlama, gerilla pazarlama gerilla reklam sorularının cevapları ile neredeyse aynıdır.
Pazarlamada Çekme Stratejisi Nedir?
Doğrudan tüketicinin hedef alındığı ve markaya ulaşmasının kolaylaştırıldığı stratejilere pazarlamada çekme stratejisi denir. Bir de itme var ki o da başka bir “kullanıcılar bunları da sordu” bölümüne konu olacaktır.
Yaratıcı Pazarlama Nedir?
Yaratıcı pazarlama, dijital pazarlama alanında öne çıkan bir kavramdır. Bu kavram, bir markanın ürün veya hizmetlerini farklılaştırmak ve tüketicilerin dikkatini çekmek için yaratıcı ve yenilikçi yöntemler kullanması anlamına gelir. Yaratıcı pazarlama stratejileri, markaların tüketicilerle bağ kurmasını ve onların duygusal tepkilerini uyandırmasını sağlar. Böylelikle, markaların tüketiciler arasında akılda kalıcılık kazanmaları sağlanır. Bu stratejiler arasında öne çıkanlar arasında viral kampanyalar, etkileşimli içerikler, ilgi çekici reklam panoları ve yaratıcı sosyal medya kampanyaları bulunur. Yaratıcı pazarlama, markaların müşteri sadakatini artırması ve rakiplerinden ayrışmasına yardımcı olur.