Siz eşsizsiniz, harika üretimleriniz var. Fakat kötü bir haber, rakiplerinizin tamamı aynı iddiaya sahip. Farklı olmak zorundasınız! Böyle söyleyince biraz sert oluyor ama bu bir istekten ötede artık zorunluluk. Marka geliştirme her işletme için büyük küçük fark etmeden bir ihtiyaç. Ticari akışın devam etmesi, sürdürülebilirlik ve büyümenin gerçekleşmesi için olmazsa olmaz tek şey farklı olmak.
Rakiplerinizi Gördünüz mü?
İlk adımlarımızı sektörel bazda benzer olduğumuz rakiplerimize bakarak atarız. Öğrenmek için bu düşünce ve ilerleyiş iyidir. Ancak öğrenme süreci eninde sonunda tamamlanır ve artık kendi adımlarınızı atmanız gerektiğinde rakiplere bakmayı bırakıp kendinize odaklanmanız gerekir. Bu yüzden rakip analizi iyidir ama rakibi kopyalamak marka geliştirme için kötüdür. Kişiselleştirilmiş dijital deneyim, sizi üst sırlara taşır, sadece kopyalamak ise büyük bir havuzda oldukça kalabalık kopyacı ekiple sıkışıp kalmanıza neden olur. Tıkanıp kalma ve ne yapılacak şimdi sorusunu sorma noktasına geldiyseniz, aslında çok doğru yerdesiniz. Sorunlar çözümler için peyda olurlar. Sorunları iyi görmek iyi anlamak ve analiz etmek çözüme ulaşmanızı sağlayacak. Bu blog yazımızda marka geliştirme noktasında ve sorunu görmenin ne kadar önemli olduğundan ve adımlardan bahsedeceğiz.
Marka Geliştirme Süreç Analizi
Doğru sanılan yanlışlar kısmı ile giriş yapalım. Bir markanın meydana gelmesi ve gelişmesi bir günde gerçekleşmez. Ancak alt yapısı sağlam temellerle atıldığında bir günde parlaması mümkündür. Bambu ağaçları gibi düşünün. Tohumu ekersiniz ve 6 yıl düzenli bakım yaparsınız, tohum bu kadar zamanda filiz bile vermez. Bakmayı bırakırsanız asla bir bambu ağacınız olmaz, 6 yıllık bakımın sonunda bambu ağacının büyümesi için kalan zamanı 6 gündür. 6 günde yıllardır suladığınız o tohum metrelerce yüksekliğe ulaşır. Kafanızı kaldırıp bambuya baktığınızda gerideki 6 yılı görmeyi başarırsanız marka geliştirme sürecini kolaylıkla kavrarsınız.
Adım 1: İçerik Pazarlama Planı Tasarlamak; Marka Geliştirme Stratejisi
Marka geliştirme evresinde iş planı ile başlamak, yarı yolda bırakmanızı ve düzensiz bir ilerleyişi engeller. Plan her zaman iyidir. Kendinize iyi bir neden belirleyin. Siz neden varsınız, markanız neden var? İnsanlar duygusal bağlanmayı severler, aidiyet hissini de. Onların ait hissettiği ortamı sürecinizde inşa edin. Ne sorusunu sormayın, neden sorusuna anlamlı bir cevap bütünü oluşturun. Böylece kullanıcıyı içeri alacak içerik pazarlamanızın ilk adımlarını atmış olacaksınız. Neden sizi tercih etsinler? Anlamlı bir bütünlük elde edene kadar, “neden” diye sormaya devam edin.
Adım 2: İlham Verin
Promosyonlar, kampanyalar müthiş indirimler yerine, oturmuş bir kimlikle kullanıcıyla buluşun ve onlara ilham verin. Esinlenmelerini sağlayın. Hikayenizi anlatın. Bir hikayeniz yok mu? Kesinlikle yanılıyorsunuz ve evet kesinlikle bir hikayeniz var. Kitlenize ilham verebilirseniz, ki yapılabileceğini biliyoruz. İşte o zaman markanız kendini geliştiren ve sürekli üreten bir altın madenine dönüşecek.
Adım 3: Muhatabınız Kim?
Tüm adımları bir araya getirdik buraya kadar geldik ama hala yükseliş yok mu? Nedenlerimizi ortak hale getirdiğimiz kitlemiz neden bize gelmiyor. Doğru analiz konusunu burada değerlendirin. Onlar gerçekten kim, kitlenizi tanıyor musunuz? Şu soruları sormakla işe başlayabilirsiniz:
- Onların demografisi (yaş aralıkları) nedir?
- Nasıl düşünüyorlar?
- Ne okuyorlar?
- Neye önem veriyorlar?
- Onları ne kapatıyor, neyi sevmiyorlar?
- Ne sorunları var? Ve nasıl çözersiniz?
- Kendilerini nasıl tanımlıyorlar?
Tüm bu sorular resmi görmenizi sağlayacak ve gerçekten kitlenizi tanımanıza yardım edecek.
Adım 4: Strateji Şekillenmeli
İlk adımlarda hep genel bir bakış olur. Denize dalmadan suyun derinliğini bilemeyiz öyle değil mi? Genelden özele doğru giden yol haritaları sayesinde marka değerini, marka misyonunu, marka hikayeni, konumunu ve kimliğinizi oluşturabilirsiniz.
Marka Değeri
Markanız gerçekten neyi önemsiyor? Asla olmaz dediği bir kırmızı çizgisi var mı? Markanız bir insan olsaydı nasıl biri olurdu? Hadi biraz düşünün, insan markanız için bir kişilik oluşturun.
Marka Misyonu
Bu zamana kadar neler yaptınız, yol sizi nasıl ilerletti? Geçmişi gelecekle bağlamak için misyonunuzu görmelisiniz. Adımlarınızı atarken en önemli olan hedef neyse misyonunuz orada gizli.
Marka Vizyonu
Markanızın geleceğe nasıl baktığını, gelecek hayalini ve süreçte nasıl ilerleyeceğinizi anlatın. Vizyonunuzda bunu gösterin. Önce kendinize sonra hedef kitlenize elbette!
Marka Öyküsü
Israrla altını çiziyoruz ki herkes masallara ve hikayelere bayılır, insanın duygusal tepkileri bir yana beynimiz de buna bayılır. Çünkü öyküsü olan bir konuyu unutmak zordur. Doğru kurulanmış ve anlatmış bir öykü akıllarda iz bırakmanızı sağlar.
Marka Konumlandırma
Pazardaki yerinizi biliyor musunuz? Bu adım ev adresini bilmek gibidir. Hepimiz nerede oturduğumuzu biliriz. Konumunuzu işaretleyin ki kitleniz sizi aradığı yerde bulabilsin.
Çelişmeyen İfadeler
Marka geliştirme için canla başla çalışırken hiç durup içeriklerinize baktınız mı? Sadece bloglarınıza değil tüm içeriklerinize. Logonuzdan tasarımınıza sosyal medya dilinize kadar tüm iletişim şeklinizi gözden geçirin. Birbiri ile çelişen üslup işi bitirir. Her terde benimsenen kimliğin yansımalarını sunmanız gerekiyor. Tutarlı bir ses tonunuz olursa ikna etmeniz çok daha kolay olur. Unutmayın, yanlış üslup doğru sözün katilidir.
Markam Gelişiyor mu?
Adımları not aldıysanız uygulama evresine hiç zaman kaybetmeden geçin, markanız siz anlatmaya başladığınız andan itibaren gelişmeye başlayacak. Neden bu kadar eminiz? Binlerce markayı geliştirdik, onların kimliklerini birlikte inşa ettik ve etmeye devam ediyoruz. Zorlanmak zorunda değilsin sadece gerçekten markanı geliştirmek istiyor musunuz karar vermelisiniz. Kararını verdiğinde senin için burada olacağız.