Skip to main content

İnsanların aradıkları herhangi bir şeye ulaşması artık çok daha kolay. Bu kolaylığı sağlayan arama motorları sadece bilgilere ulaşılan sonsuz bir kütüphane değildir. Aynı zamanda bir pazar alanıdır. Bu geniş pazarda yer alan bir marka SEO çalışması avantajları ile yerini korur. SEO; arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Arama butonuna yazılan bir kelime sonucu binlerce, milyonlarca sonuç bulunur. Fakat bunların sıralaması ne alfabetiktir ne kronolojik. Listelenen web siteler aldıkları etkileşime göre sıralanır.

Bir tık ile ulaşılan bilgiler arasında en fazla tıklanmayı almaya çalışmak yeni rekabet ortamındaki bir mücadeledir. SEO ise web sitesinin bu mücadeleden en sağlam biçimde çıkması için uğraşır. Siteyi arama motorunda en üst sıralara taşımak için çabalar. Fakat bu bir anda karşılık bulan bir çaba değildir. Sabır ve emek isteyen bir süreçtir. Bu çalışma web sitesini iyileştirmek için gerçekleştirilir. Bu yüzden SEO yapılırken birçok farklı detay tekrar ele alınır.

Çalışma web sitesinde başarılı olan noktaların altını çizerken, eksiklikleri bulur ve hataları işaretler. Site için yeni bir yol haritası çıkartır. Bu harita ile arama motorunda daha iyi bir sıralama hedeflenir.

İlk sıralar neden önemlidir? Çünkü internet insanlara hız kolaylığını sağladı ve hız bir alışkanlık haline geldi. Bu nedenle her şeye çok hızlı bir biçimde ulaşıldığı dijital çağda insanların fazla sabrı yok. Kullanıcı arama motorlarında yaptığı bir sorgulama sonrası aradığı şeyi bulmak için ilk sayfada dolaşır. İkinci sayfaya geçen kişiler de vardır. Ama sonrasını inceleyen kişi sayı çok azdır. Dolayısıyla kullanıcıya ulaşmak isteyen bir marka web sitesinin ilk sayfada, üst sıralarda olmasını sağlamak zorundadır. Şimdi bu amaç için kullanılan SEO çalışmasının ne olduğuna, nasıl işlediğine ve faydalarına bir bakalım.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

SEO (arama motoru optimizasyonu) nedir?

Dijital dünya herkese açık olan bir ortamdır. Bir sürü web sitesinin varlığı da dijitalin bu özelliğiyle açıklanır. Fakat herkesin kullanmasına karşın her web sitesi kullanıcının karşısına çıkamaz. Bu noktada SEO çalışması devreye girer. Arama motorlarında bir web sitesinin daha üst sıralara çıkması için yapılan iyileştirme çalışmalarının tamamı SEO adı altında toplanır. Üst sıralara ulaşmak yakın geçmişten gelen bir istektir.

Danny Sullivan adında bir gazeteci mesleğini bırakıp web site üretmeye başladığında her şey yolundaydı. Fakat 1995 yılında Sullivan’ın müşterilerinden biri web sitesinin neden bir türlü üst sıralara ulaşmadığının hesabını sordu. Sitesinin alt sıralarda kalmasından şikâyet etti. Bu şikâyet Sullivan üzerinde epey etkili olmuş olmalı. Çünkü bir yıl sonra Danny Sullivan web sitelerinin hareketlerinin takip edilebileceği Search Engie Watch portalını oluşturdu. Bu adım SEO’nun başlangıcı olarak kabul edilir. Bu başlangıcın ardından SEO yükselmek isteyen her web sitesi için bir zorunluluk halini aldı. Fakat her SEO hizmetinden aynı sonucu almak neredeyse mümkün değildir. Sahiden kaliteli bir arama motoru optimizasyonu için bu çalışma her açıdan gerçekleştirilmelidir.

SEO Nasıl Yapılır?

Arama motorunda üst sıralara yükselmek için yapılan SEO’nun birkaç farklı türü vardır. Bu türlerin her biri web sitesinin farklı noktalarını ele alır, web sitesinin iyileşmesine katkıda bulunur;

  • Site içi SEO: Site içinde yer alan sayfaları ve içerikleri SEO ile uyumlu hale getirerek içeriklerin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlayan türdür.
  • Site dışı SEO: Arama motorlarında ve onlarla bağlı alanlara verilen bağlantılar sayesinde site trafiğinin artmasına hizmet eden türdür.
  • Teknik SEO: Sitenin sağlığını kontrol eden; hızını, yapısını, mobil ile olan uyumunu iyileştiren türdür.
  • Uluslararası SEO: Farklı dillerde ve farklı ülkelerde hizmet veren web sitelerinin ilgili dil ve ülkelerde de sıralamasının yükselmesini hedefleyen türdür.

Bu türlerin kullanımı sırasında SEO’nun yapılması için ele alınan ortak işlemler mevcuttur. Öncelikle analiz yapılır. Bu hem web sitesinin özelliklerinin hem de sitenin sıralamaya girmeye çalıştığı ortamın yapısının öğrenilmesini sağlar.

Analiz ile siteye dair keşfedilen artılar ve eksilerle bir plan oluşturulur. Bu planda sitenin arama motorlarında yükselmek için yapacaklar yer alır. Planın uygulanmasıyla da analizin ne kadar doğru yapıldığı ya da yapılmadığı ortaya çıkar.

Bu dikkat ve emek isteyen bir süreçtir. Başarıya ulaşmak isteyen bir web sitesinin es geçmemesi gereken bir hizmettir. Çünkü doğru bir SEO çalışması web sitesi birçok avantaj sağlar. SEO çalışması avantajları neler diye, yazımızın devamında daha ayrıntılı bakalım.

SEO Çalışması Avantajları Nelerdir?

SEO çalışması avantajları nelerdir?

Danny Sullivan ile başlayan SEO hizmeti arama motorlarındaki yarış için gerekli bir rehberdir. Birçok sitenin arasında üst sıralara ulaşmak web sitesi sahibi marka için çok önemli bir gelişmedir. Çünkü bu markanın SEO çalışması avantajları sayesinde dijital dünyada daha etkin olduğunu gösterir.

Ancak SEO çalışması avantajları bundan daha detaylıdır;

  • Arama motorlarında siteyi yüksek bir sıralamaya ulaştırır.
  • Artan trafik sayesinde rakiplerin önüne geçme şansı elde edilir.
  • Konum odaklı SEO yapıldığında ise markanın fiziki mağazasına da trafik sağlanır.
  • Markanın bilinirliğini arttırır.
  • Markanın büyümesine aracı olunur.
  • Organik trafik oranının artmasını sağlar.
  • Ürün ya da hizmet satışı artar.
  • Web sitesinin daha az masrafla daha fazla etkileşim almasını sağlar.
  • Yeni kitlelerle ulaşılır.

Bütün bunlar web sitesinin sağlığının optimize edilmesiyle sağlanır. Dijital bir pazarda hayatına devam etmek isteyen bir marka tüm bu avantajlara sahip olduğunda bulunduğu konumun sahibi olur. Ancak bu son olan bir süreç değildir. Çünkü internet her saniye genişleyen, yeni bilgilerin veri yığınına dahil olduğu bir ortamdır. Bu yüzden bir web sitesi SEO sonucu yüksek sıralamaya ulaşsa bile bu sırayı koruması için SEO’dan faydalanmaya devam etmesi gerekir.

SEO bir doktor muayenesine benzer. Hasta doktora gider, hastalığı tespit edilir, sonra tedavi olur. Sağlığını kazandığında ise tekrar hastalanmamak için belli zaman aralıklarında doktora gözükmesi gerekir. SEO da böyledir. Yine de zamanını belli bir noktaya kadar ölçmek mümkündür.

SEO Çalışması Ne Kadar Sürüyor?

Web sitelerinin içerikleri ve amaçları farklıdır. Kimisi sağlık sektörü ile ilgili hizmet verirken kimisi de giyim alanındaki ürünlerin pazarlamasını yapar. Bu yüzden SEO çalışmaları web sitelerinin özelliklerine göre farklı sürelerde tamamlanır.

Çoğunlukla SEO süreci üç ile altı ay arasında değişim gösterir. Ama unutulmaması gereken bir durum vardır; web sitesi bu süre zarfında iyileşse bir asla tamamen mükemmele ulaşmış sayılmaz. Çünkü her geçen gün dijital pazara yeni rakipler dahil olur, pazar genişler. Dolayısıyla ulaşılan konumun korunmasını sağlamak dışında SEO kontrolleriyle trafik ve tıklanma oranında artış yakalanmaya devam eder. Bu kontroller ile web sitesinde yaşanan ani düşüşler de zaman geçmeden fark edilir. Bunlara müdahale edilmesiyle optimizasyon süreci yeniden başlar. Web sitesinin içinde bulunanların hak ettiği değeri görmesi için SEO takibinin yapılması önemlidir.

Site içi SEO çalışmasının sitelere etkisi

Site İçi SEO Çalışmasının Sitelere Etkisi

Web siteleri markaların dijital dünyadaki mağazalarıdır. İnsanların artık zamanın büyük bir çoğunluğunu geçirdiği internette bir mağazaya sahip olmak markanın kaybolmamak için yapması gereken şeydir.  SEO çalışması sırasında dikkate alınan site içi SEO ise web site içinde yer alan unsurlar ile doğrudan etkilidir.

Ürünler, hizmetler, içerikler, web sitesinin kullanıcıya sunmak istediği her şey web sitesinin içinde yer alır. Bunların kullanıcıya ulaşması için önce sitenin insanlar tarafından fark edilmesi gerekir. Site içi SEO  bütün içerikleri ve sayfaları arama motoruyla uyumlu bir hale getirir. Tüketiciye ulaşmak için önce ürün kendisini optimize eder. Böylece onunla ilgili bir kelime arandığı zaman arama motoru kullanıcıya bizzat ürün ya da içeriğe ulaşacağı web sitesini sunar.

SEO çalışması ile web sitesi dijitalde bir hayat kazanır. Sağlığı kontrol edilen ve iyileştirilen web siteleri kullanıcıların başvuracağı bir alana dönüşür. Üst sıralara ulaşarak varlığını belli eden markalar dijital pazarda rakiplerinin önüne geçer. SEO sayesinde bir marka dijital pazarda ün kazanır, amaçlarına ulaşır.

Kaynakça:

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Analiz Skoru ile Sıralama İlişkisi: Google Lighthouse

DİJİTAL PAZARLAMA STRATEJİSİ OLARAK ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU (SEO)

Uzmanından SEO