Skip to main content

Dijitalleşme insanların tükettiği içeriklerin biçimi değiştirir. Daha kolay ve hızlı ulaşılan içerikler arasında en fazla ilgi çeken kitle tarafından seçilir.  İnternet kullanıcılarının ilgisini en çok kazanan tür videodur. Video prodüksiyon ajansları da bu türün üretimi ve düzenini sağlar. Ses ve görsellik barındıran hareketli içerik video olarak tanımlanır. Bu içeriğin ilettiği bilgileri tüketmek internet kullanıcıları için çok daha eğlencelidir. Videoların bilgileri düzgün, anlaşılır ve keyifli bir biçimde aktarması için bir prodüksiyon hizmetinden faydalanması gerekir.

Video içeriklerinin yapım aşamalarının yönetildiği süreç olan prodüksiyon, içeriğe anlam kazandırır. Bu anlam dijital pazarda müşteriyi çağırır, onu yakalar. Videonun hedef kitle üzerinde etki etmesi için kaliteye ihtiyacı vardır. Prodüksiyon ile bu ihtiyaç duyulan kalite sağlanır. Bu süreci ve içeriği kontrol etmek ise video ajansı ile mümkündür. Hedef kitlenin tüketmeyi sevdiği içerikleri dijital pazar için oluşturan ajansların ne olduğu, neler yaptığını keşfedelim.

Video Ajansı Nedir?

Dijital pazarda bilinirliğini arttırmak isteyen markalar video içerikleri ile hedef kitlelerine ulaşmaya çalışır. Bu içeriklerin oluşumu için markaların video prodüksiyon ajansları tarafından sağlanan hizmetlerden faydalanmaları mümkündür. Çeşitli türde video içerikleriyle markalara, firmalara hizmet veren ajanslar video ajansı olarak tanımlanır. Bu ajanslar içinde;

  • Animasyon,
  • Belgesel,
  • Eğitim videoları,
  • Tanıtım filmi,
  • Kurumsal filmler,
  • Motion graphic yani hareketli grafik,
  • Reklam filmi,
  • SEO bazlı video içerikleri

hizmetleri yer alır. Bu türler ajansların sunduğu video hizmetleridir. Ajanslar bu videoların oluşumunda rol oynar. Bunun yanı sıra video içeriğinin geçtiği her aşamayı kontrol eder, ortaya çıkacak olan ürünün kalitesinden emin olur.

Video Prodüksiyon Ajansları Nasıl Çalışır?

Video prodüksiyon ajansları nasıl çalışır?

İnternet kullanıcıları ihtiyaç duyduğu ya da ilgisini çeken bir ürünü almaya karar vermeden önce bilgi arayışına geçer. Videolar da kullanıcıya istediği bilgiyi sunan içeriklerdir. Ancak video tüketimi yazı ve görselden çok daha keyiflidir. Bu nedenle markalar bu içerik yolunu daha verimli bir biçimde kullanmak için video prodüksiyon ajansları ile çalışır. Bu ajanslar çalışmalarına müşteriden brief alarak başlar. Müşterinin istediği ürünün özellikleri kreatif ekip tarafından incelenir. Doğru renklerin kullanımı ve ilgi çekici bir hikayeyle, içeriğiniz ne olursa olsun kullanıcı videoya çekilebilir. Bu nedenle işi bilen birine teslim etmek, geri dönüşlerin nasıl olacağını direkt etkileyecektir;

  • Verilen brief doğrultusunda bir senaryo yazılır.
  • Bu senaryo müşterinin istediği video içeriğinin türüne ve içeriğin yayımlanacağı platformlara göre alınır.
  • Bir sonraki aşamaya geçmeden önce senaryo müşteriye sunulur ve onayı alınır.
  • Böylece video için çekim süreci başlar.
  • Çekim için gereken her detay, mekân da dahil olmak üzere, video ajansı tarafından ayarlanır.
  • Bütün hazırlık işlemlerinden sonra video çekilir.
  • Ancak müşteriye teslim edilmesi için önce kurgudan geçmesi gerekir.

Her bir aşaması özenle gerçekleşen video içeriği müşteriye teslim edildiğinde dijital pazardaki hayatına başlar.

Video Kurgu Aşamaları

Video, bilgiyi görsel ve ses yoluyla sunan bir araçtır. Bu aracın oluşumu için uygulanması gerekilen bazı aşamalar vardır;

  • Pre-prodüksiyon: Çekime başlamadan önce geçilen aşamadır.
  • Prodüksiyon: Yapım aşamasıdır.
  • Post prodüksiyon: Kurgu aşamasıdır.

Kurgu yani post prodüksiyon aşaması videonun derlenip toparlandığı, son haline getirildiği aşamadır. Kurgu sırasında video çeşitli nitelikler kazanır;

  • Çekilen ham görüntüler montaj ile bir araya gelir.
  • Ham çekime bir zarar gelmemesi için bütün işlemler önce taslak üzerinde gerçekleşir.
  • Düzgün bir biçimde birleştirilen görüntülere efekt uygulanır.
  • Ses düzenlemeleri ayarlanır. Kişi, foley sesleri kontrolden geçer.
  • Müzik eklenir.
  • Renk uyumu, ışık açısı gibi detay unsurlar kontrolden geçer ve ayarlanır.

Bu işlemlerin gerçekleştirildiği kurgu aşaması videoyu hedef kitleye sunulduğu haline getirir. Marka hazır olan videoları dijital ortamda kitle iletişim araçlarıyla olası müşterilere sunar. Kurgu ile noktalanan video prodüksiyon serüveninin başlangıcında ise her zaman bir fikir vardır. Video içerik hazırlanırken, dikkat edilmesi gereken bir konu da kime hitap edileceğidir. Bunu bilmek senaryonun nasıl oluşturulması gerektiği konusunda önemlidir.

Pre-Prodüksiyon Nedir?

Pro-Prodüksiyon nedir?

Müşterinin istediği ürünü hazırlarken video prodüksiyon ajansları önce süreci belirler. Doğru adımları atabilmek adına öncelikle ellerinde bir harita olması gerekir. Müşterinin verdiği brief ile ilk adımı atılan bu süreç pre-prodüksiyon adını taşır. Çekimden önce yapılan hazırlıkların tamamını kapsar.

Pre-prodüksiyon müşterinin isteği ve kreatif ekibin fikirleriyle başlar. Senaryo yazımı süreç içindeki diğer unsurları doğuran bir noktadır. Müşteri tarafından kabul edilen senaryoya göre bütçe ayarlanır. Ajans set, dekor, kostüm, makyaj gibi öğeleri senaryo çerçevesinde belirler. Bazı zamanlarda ajans senaryo metnini ile müşteriye görsel bir taslak da sunar. Bu video içeriğinin olası genel görüntüsüdür. Video sürecinin hazırlığı olan pre-prodüksiyon ürünün niteliğini yolun başında ortaya koyar.

Pre-Prodüksiyon Neden Önemli?

Videolu bir içerik üretiminde, her pre-prodüksiyon aşamasında belli olur. Yapım sürecinin sonunda müşteri elde ettiği ürünü incelediğinde büyük bir sürpriz ile karşılaşmaz. Çünkü ajans pre-prodüksiyon aşamasında nasıl bir ürünü kitlelere sunacağı ona bildirir. Bu hazırlık sürecini önemli kılan nedenlerden biridir.

Pre- prodüksiyon aşamasında fikir ile şekillenen hazırlık süreci birçok etmeni göz önünde bulundurarak ilerlemesi ise öteki nedenleri oluşturur. Hedef kitlenin neyi beğeneceği, markanın sesinin nasıl daha fazla yayılacağı, verilen briefin en etkili biçimde nasıl kullanılacağı bu aşamada keşfedilir. Analizleri ile kaliteye giden yolu en başta belirleyen hazırlık süreci video içeriğinin kimliğini inşa eder. Detaylı aşamalardan geçen video içerikleri video prodüksiyon ajansları sayesinde kullanıcıları etkileyecek biçime ulaşır. Dijital pazarda markanın bilinirliğini arttırmak amacıyla kullandığı videolar sağlam bir prodüksiyon ile kişiyi kendisine çeker. Böylece ajans hizmetinden faydalanan markalar daha geniş bir kitle ile ilişki kurar.

Kaynakça:

Örneklerle Reklam Ajansı Türleri ve Örgütsel Yapıları

Türkiye’de Reklam ve Reklam Ajansları

VİDEO İÇERİK ÜRETİMİNDE GELENEKSEL MEDYA ORGANLARININ YENİ MEDYAYA ADAPTASYONU: CNN TÜRK ÖRNEĞİ