Dijitalin hâkim olduğu dünyada iş bulmak için çeşitli uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bu uygulamalardan biri firmaların LinkedIn reklam sayesinde birbirini tanıdığı bir ağa ev sahipliği yapar.
LinkedIn 2002 yılında kurulan, 5 Mayıs 2003 tarihinde ise kullanıma açılan bir web sitesidir. Bu sitenin amacı iş dünyasının profesyonel bir ortamda toplanmasıdır. Birçok şirketin aynı uygulama çatısının altında buluşması ile dijital dünyada dinamik kazanan pazar bilgileri alanı ne olursa olsun paylaşılır, analiz edilir hale geldi. LinkedIn şirketlerin iş ilanı paylaşmasına, kullanıcıların niteliklerine göre iş ve staj ilanlarından haberdar olmasını sağlar. Dünyadaki iş ağının dijital bir ortamda bir araya gelmesini sağlayan bu web sitesi ticaret içinde kullanılan dinamik bir alandır.
B2B yani ‘business to business’ için de oldukça işlevsel bir platformdur. Firmadan firmaya, şirketten şirkete anlamına gelen B2B iş bulmaktan ziyade alışverişin sağlandığı bir süreçtir. Bir şirketten diğerine ürün akışının olması LinkedIn sayesinde kolaylık kazanan bir durum olmuştur. Çünkü kimin hangi işle uğraştığını, kim olduğunu gözler önüne süren profiller yalnızca bireysel değil kurumsal özellik de taşımaktadır.
Şirket hesapları ise iş ilanlarının dışında profillerinde yayınladıkları reklamlar sayesinde ilgili alanda pazarlanan ürüne ihtiyaç duyan diğer şirketlerin ilgisini çeker. Yani insanların kendisine uygun bir iş bulmasını sağlamanın yanı sıra LinkedIn reklam ile ticaret B2B yoluyla bu uygulamada da diri kalır. İş ve ticaret dünyasında gerçekleşen birtakım faaliyetlerin yansıdığı LinkedIn’de diğer şirketlerle iş yapmak için reklamın nasıl verileceğini öğrenmek gerekir.
LinkedIn Reklam Verilir Mi?
Dijital pazarda yer alan firmalar sahip oldukları ürünleri hedef kitlelerine satmaya çalışır. İnternetteki platformlar da bu ürünlerin pazarlandığı yerledir. LinkedIn reklam da pazarlama esnasında kullanılan yöntemlerden biridir.
İş hayatındaki ağların birleştiği bir uygulama olan LinkedIn aynı zamanda pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden bu uygulama içinde reklam verilme imkânı vardır. Yazılı metinler, görsel içerikler, sponsorlu içerikler sayesinde şirketler LinkedIn’de reklam verme şansına sahiptir.
Şirketlerin sahip olduğu ürünleri başka şirketlere pazarlaması için bu ortam çok uygundur. Çünkü profesyonel iş yapan firmalar bu uygulamada yer alır. Bir firmanın B2B faaliyeti için gereken niteliklere sahip olup olmadığı da profilinde yer alan bilgilerle gözler önündedir.
Firmalar arasındaki ilişki dinamiğine yön verecek olan reklamların sergilenme imkanının olduğu LinkedIn sahip olduğu profesyonel çizgisi ile hedefe yönelik hareket eden içeriklere ev sahipliği yapar.
LinkedIn’de Reklam Nasıl Verilir?
İnternetteki diğer platformlara göre çok daha profesyonel bir alan olan LinkedIn’de gerçekleşen paylaşımların amacı kullanıcıları iş dünyası hakkında bilgilendirmek, iş açığını kapatmak için eleman aramak ve pazarlama sürecine dahil olmaktır. LinkedIn reklam da pazarlama amacına hizmet eden bir yöntemdir.
Bu platformda reklam verilirken;
- Öncelikle reklamın amacının belirlenmesi gerekir. Yaratıcı ve düzgün bir kampanya iş dünyanın aktif olduğu bu ortamda şirketin kimliğini yansıtır.
- Reklamın hangi dilde olacağını seçmek ise bir diğer adımdır. Şirketin yaptığı işle ilgilenen kitlenin kullandığı dil ideal bir seçimdir.
- Kullanılacak olan medya çeşidi yani ortam türünün seçilmesi de reklamın detaylarını belirleyen bir aşamadır.
- Reklam metninin, görselinin ve etiketlerinin hazırlanması da reklam içeriğini oluşturur.
- Bu içeriğin hitap ettiği kitlenin analizi de önem teşkil eder. Hedef kitlenin sınırlarını belirlerken ortaya çıkan filtreleme (konum, yaş, meslek, cinsiyet vs.) özelliği bu uygulamadaki reklamın dağıtımı için kullanışlı bir özelliktir.
- Reklam için ayrılan bütçeye karar verilmelidir.
- Reklam yayınlandıktan sonra alınan dönütler analiz edilmelidir.
Bu aşamalardan geçerek oluşan reklam süreci B2B yani firmadan firmaya yapılan pazarlamayı etkileyen bir niteliğe sahiptir.
LinkedIn Reklamları Sonuç Verir Mi?
Başarı ticaret dünyasına atılan her firmanın hayalidir. Doğru yapılan stratejiler, düşünerek atılan adımlar, yapılan analizler sayesinde firmalara büyük ölçüde istedikleri başarıya ulaşır. LinkedIn reklam ile de bir firma hem rakibi olan şirketlerin hem de kendisiyle iş yapma ihtimali olan şirketlerin ilgisini çeker.
Şirketin profilini profesyonel bir biçimde yansıtan kaliteli bir reklam başarılı bir sonuç doğurur. Diğer şirketler ile iş yapma şansını elde eden firmalar dijital pazarlamadaki varlıklarına hareket kazanarak devam ederler.
İş dünyası açısından en kapsamlı uygulamalardan biri olan LinkedIn bir pazarlama aracı olarak da fazlasıyla işlevseldir. Yapılan reklamlar sayesinde bu platformda şirketlerin kendisine nitelikli müşteri bulması mümkündür.