Gizli bağlantı ile daha geniş bir kitleye ulaşmanız mümkün! Gizli saklı gibi gözüken bu bağlantılar sorgulanan kilit kelime ile ilişkili olan aramaları ifade eder. Ancak hedef kitlenize ‘gizli’ olan bağlantılar ile nasıl ulaşabileceğinizi öğrenmeden evvel cevap vermeniz gereken bir soru var: Tüketicinizi sahiden tanıyor musunuz?
Bizzat size gelen, bulunduğunuz pazardaki kulvarına ihtiyacını doğrudan belli eden hedef kitlenin isteklerine cevap vermek… Tanımak ile bunu mu kastettiniz? Oysaki buradaki ‘tanıma’ çok daha farklıdır. Pazarı anlayıp, ‘gizli bağlantı’ peşine düşüp, tüketicinin ilgisini incelemek asıl tanımadır. Bunun için de ihtiyacınız olan şey; Google Trendler!
Google Trendler; yapılan sorgulamaların ne zaman, en çok hangi bölgede olduğunu istatiksel olarak sunan, en fazla neyin arandığını sizin için listeleyen bir Google hizmetidir. Pazarda birbiriyle doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olan bütün aramaların sonuçlarını elde etmenizi sağlayan bu hizmet ‘saksı’ arayan birine ‘çiçek’ satmanızı sağlar. Bu yüzden Google Trendler dijital pazarda bulunanlar için eşsiz bir analiz aracıdır. Peki bu araç nasıl mı kullanılır? Tabi ki gizli bağlantı ile!
Hadi, biraz daha somutlaşalım, bir çiçekçi olalım. Renk renk çiçeklerimizi heyecanla satmayı beklediğimizi farz edelim. Çiçekçimizin önünden geçen birkaç müşteri dışında kimsenin almadığı çiçeklerimizle nasıl pazarda kalacağımızı keşfetmeliyiz. Kime çiçek satacağız? İşte, Google Trendler tam bu noktada devreye girerek bize kimin çiçeğe ihtiyacı olduğu bilgisini sunuyor. ‘Çiçek’ aramasının en fazla nerede, ne zaman yapıldığını bize öğreten Google Trendler’e teşekkür edip yolumuza devam etmemiz mümkün mü peki? Hayır, her ne kadar çiçeklerin özel günlerde çok daha fazla rağbet gördüğünü öğrenmiş olsak da bize daha ‘öznel’ sonuçlar lazım. Bu yüzden ‘gizli’ bağlantılara bir göz atmamız gerek.
‘Gizli bağlantı’ aslında çok da gizli değil. Sadece doğrudan yaptığınız sorgulamalarda karşınıza çıkmayan fakat orada olan potansiyel müşterilerinizin merak ettikleridir bu bağlantılar. Komedinin önderi Cem Yılmaz’ın gösterilerinden birinde dile getirdiği, bu konuya özet olabilecek bir anekdot var. Bir garson ve müşteri arasındaki konuşmayı her zamanki mizahi üslubu ile aktaran Yılmaz;
‘Ne vereyim abime?’ diyerek garsonu taklit eder. Ardından ise ‘Her şeyi verebilir!’ diyerek bu sorunun pek çok cevabı olduğunu ilan eder. Buradaki ‘her şey’ gizli bağlantı olarak sunulan sorgulamaların ne kadar geniş kapsamda olduğunu sunar. Çünkü siz garsondan yalnızca ‘ana yemek’ istediğinizde beraberinde size ‘meze’ de sunar, ‘su’ da getirir.
Cem Yılmaz’ın salonu kahkahalara boğan bu anlatımı Google Trendler’de hayat bulduğunda bir sorgulamanın bağlantılı olduğu birçok arama olduğunu ortaya çıkartır. Bu, tıpkı ‘çiçek’ satmaya çalışan bir çiçekçinin ‘saksı’ arayan kişileri de potansiyel hedef kitlesine dahil etmesi gibidir. Google Trendler bize gizli olan bağlantılar sayesinde bir garson misali ‘her şeyi’ verir.
‘Gizli Bağlantıları’ Nasıl Kullanırım?
Tüketici trendleri ile pazarı daha iyi anlamamızı sağlayan Google Trendler ayrıca pazarda atacağımız adımı daha iyi planlamamızı sağlar. Google’ın trendleri sunduğu bu hizmetten faydalanırken;
- Bulunduğumuz kulvar hakkında, Cem Yılmaz’ın gösterisi üzerinden devam edelim, yapılan aralamaları belirlememiz gerek. ‘Her şeyi’ veren garsonun sonradan sunduğu ‘iskender’ cevabını kabul etme olasılığı olan müşterileri bulmak için ‘döner, et yemekleri’ gibi dolaylı fakat bağlantılı sorgulamalardan fazlasıyla yararlanmamız mümkün. Ayrıca ‘yoğurt’ araması gibi alakasız gözüken ancak ilgili olan aramalardan da faydalanabiliriz. Sonuçta iskenderi yoğurtsuz yemek doğru olmaz değil mi?
- Ürün kategorilerinden faydalanmak da Google Trendler ile ulaşabileceğimiz bilgiler arasındadır. Cem Yılmaz’ın gösterisinde anlattığı anekdottan devam edelim. Bir mekana girdiğinde artık menü aranmadığını, garsona direkt ‘Ne vereceksin bana?’ diye sorulduğunu söyleyen Yılmaz garsonun verdiği ‘İskender.’ cevabına karşılık ‘Bana da mı?’ der. Garsonun buradaki kesin cevabının nedeni hem müşterisini hem de ürün kategorilerini tanımasıdır. Bu garson ‘döner’ isteyen birine de ‘iskender’ verme şansına sahiptir. Önemli olan kime iskender yedireceğini bilmesidir.
- Sorgulamaları incelerken zaman aralıklarını iyi belirlememiz gerekir. Örneğin ‘iskender’ için yaptığımız bir aramanın aralığını birkaç ay ile sınırlı tutmak yerine en az üç yıl gibi bir zaman dilimi içinde gerçekleştirmeliyiz. Çünkü zamanın genişliği bize daha garanti bir sonuç sunar. Bu sayede gündem, yaşanan olaylar nedeniyle meydana gelen değişikliklerin bizi yanıltmasının önüne geçeriz.
- Google Trendler aracılığıyla incelememizi yaparken yüksek korelasyon gösteren trendleri ön plana almamız gerekir. Yılmaz’ın kahkaha tufanı eşliğinde anlattığı garson ‘iskender’ yiyecek birini ‘döner’ araması yaparken bulur. Fakat ‘vegan yemekler’ sorgulaması yaparken bulması mümkün değildir.
Ulu komedyenin anlattığı bu örnek pazarda etkileyici bir başarıya ulaşmak için izlenilmesi gereken stratejik bir yoldur. Burada ‘Ne vereyim abime?’ diyen aslında Google Trendler’dir. Bize ‘her şeyi’ yani gizli bağlantıyı verir.
Cem Yılmaz’ın mizahi diliyle aktardığı gösteriyi izlerken Google Trendler’e ve gizli bağlantılara farklı bir açıdan bakmaya ne dersiniz? Ne Vereyim Abime En komik gizli bağlantıyı bu linkten izleyebilirsiniz!
Kahkahaların arasında ‘gizlenen’ bağlantının nasıl olduğunu keşfederken size ‘her şeyi’ veren garson ile pazarda başarı yakalamanın keyfini çıkarın!