Skip to main content

Ne kadar hızlısınız? PageSpeed Insight ile bu sorunun cevabını bulmak mümkün. Google tarafından geliştirilen bir sistem olan PageSpeed Insight web sayfalarının performansını ölçen ücretsiz bir araçtır. Bir web sayfasının açılış hızının ne durumda olduğunu ölçen bu araç hız performansının iyileşmesine yönelik önerileri ve yapılması gereken çalışmaları sunar.

2010 yılında hizmete açılan hız aracı site sahiplerinin kendi sayfalarına dair daha fazla bilgi edinmesini ve performansların ölçülmesini amaçlar. Google’ın geliştirdiği bu sistem sayesinde web site sahipleri sayfalarının mevcut performansını öğrenir, nasıl geliştireceğini ve daha iyi kullanıcı deneyimi sağlayacağını keşfeder.

Bu nedenle web sitesinin performans hızını optimize etmek isteyen site sahiplerinin bu hız aracından faydalanması gerekir. Ancak öncesinde bu speed aracı hakkında daha detaylı bir bilgi avına çıkalım.

Google PageSpeed Skoru Nasıl Hesaplanır?

site hızı arttırma

Web sitenizin hız skorunun ne olduğunu öğrenmek için Google PageSpeed Insight kullanmak en ideal çözümdür. Hem mobil hem de masaüstü için ayrı ayrı hesaplama yapan bu ölçüm aracı size en kesin sonucu sunar. Skoru hesaplamak için;

  • PageSpeed test sayfasına giriş yapın.
  • Sayfada bulunan ölçüm kısmına web sitenizin URL’ini girin.
  • ‘Analiz et’ butonuna tıklayarak ölçümü başlatın.
  • Bir süre bekledikten sonra sonuçları elde edin.

Arka planda çalışan bu hesaplama süreci metrikte bulunan veriler ile sağlanır. Hesaplama sonucu sitenizin mevcut durumunu görmeniz mümkündür. Ancak elinize ulaşan sonuç katmanlı bir yapıdadır. Google PageSpeed skoru hesaplanırken etkili olan bazı unsurlar skoru değiştirir. Hesaplamada rol alan unsurlar;

  • İlk Zengin Boya (FCP)
  • En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP)
  • İlk Giriş Gecikmesi (FID)
  • Kümülatif Düzen Kayması (CLS)
  • Toplam Engelleme Süresi (TBT)
  • Hız Endeksi

Her biri farklı değere sahip olan bu unsurlar skor hesaplamasına etki eder. Web sitenin hızının farklı açılardan ölçülmesini sağlar.

İlk Zengin Boya (FCP)

Kullanıcıların web sayfasına girdiğinde beyaz bir ekran yerine bazı kısımları boyalı, renkli alanlar görmesini sağlayan metrik ilk zengin boyadır. Bu boyalı alanlar kullanıcıya sayfa tamamen açıldığında hangi kısımları önce göreceğini sunar. Sayfanın açılışının tamamlanmasını temsil eden bu metriğin süresi hızlı bir sayfada 1,5 saniyelik zaman dilimini kapsar.

En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP)

Web sayfasının ne içerdiği ile ilgili bilgiyi veren oluşum en büyük zengin içerikli boya olarak kullanıcının karşısında çıkar. Sayfada bulunan en büyük görsel ya da metin bloğunun tam görüntüsüne ulaşmasını ölçen PageSpeed Insight metriğidir. Hızlı bir site için bu süre 2,5 saniyedir.

İlk Giriş Gecikmesi (FID)

Kullanıcının web siteye girmek için yaptığı ilk eylemin cevap bulma süresinin ifade eden metriktir. Arama motorundan web siteye giriş yapmak, web site içinde menüye tıklamak, mobil cihaz üzerinden site içindeki unsurları açmak gibi eylemler bu metriğin ölçümüne dahildir. Web sayfasının bu eylemlere karşı ne kadar sürede harekete geçtiğini Google PageSpeed skor hesaplaması ile ortaya koyar. Hızlı bir site için ideal açılış süresi ise 100 milisaniye gibi çok kısa ve hızlı bir zaman dilimini karşılar.

Kümülatif Düzen Kayması (CLS)

Kullanıcı deneyimini etkileyen şeylerden birisi sayfa içinde yer alan unsurların düzgün işlememesidir. Bazen sayfa içinde yer alan ögelerde kayma, titreme gibi sorunlar meydana gelir. Bu durumların yaşandığı zaman ise kişi sayfayı kullanmaktan vazgeçer başka sayfalara yönelir. Dolayısıyla sitenin bu ani yaşanan kümülatif düzen kaymasının önüne geçmesi, bu sorunun süresini en minimal düzeyde tutması gerekir. Hızlı ve kaliteli bir sitenin PageSpeed skorunda bu metriğin puanı 0,1’den düşük olmalıdır.

Toplam Engelleme Süresi (TBT)

Bir web sayfasının etkileşimini tamamen kazanana kadar geçirdiği ‘etkileşimden yoksun’ süreyi ölçen metrik toplam engelleme süresi olarak kendisini gösterir. Sayfanın kullanıcı etkileşimlerine kadar hızlı cevap verdiğini ölçen bu metrik PageSpeed Insight hesaplamasında ciddi bir etkiye sahiptir. 300 milisaniyeden daha az olması gereken bu sürenin hızı sayfanın kullanıcı deneyimi açısından daha işlevsel bir konuma ulaşmasını sağlar.

Hız Endeksi

Web sayfasının yüklenme sürecinde içeriğin görüntülenme hızı, hız endeksi ile ölçülür. Sayfanın hız puanını oluşturan endeks renklerle kodlanır. Başarılı bir web sayfası da yeşil rengi taşır. Ancak bunun için hız endeksinin 4,3 saniyeden daha hızlı olması şarttır.

PageSpeed Insight Skoru Neden Önemlidir?

Hız performansını ölçmeye yardımcı olan PageSpeed Insight web sitelerinin arama motorundaki konumunu belirlediği için büyük önem taşır. E-ticaret sitelerinin arama motorundaki statüsünü doğrudan etkileyen hız skoru SEO çalışmaları için de öneme sahiptir.

Google’ın kullanıcılarına sunduğu web sitelerinin arasında skoru 90’a yakın ve 90 üzerinde olanlar ‘hızlı siteler’ olarak kendisini gösterir. Bu siteler hızları sayesinde iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Dolayısıyla web sitesinin trafiğinde de artış olur. Hız skorunun yüksek oluşu ile SEO çalışmasında ihtiyaç duyulan organik trafik, site hızı, ziyaretçilerin web sitesinde kalma süresi gibi detaylar gelişme gösterir.

PageSpeed skoru yüksek olan siteler arama motoru sıralamasında sağladığı başarı ile göze çarpar.

Site Hızını Düşüren Faktörler Nelerdir?

‘Bu site neden bu kadar yavaş?’ diye sorulduğunda verilebilecek pek çok cevap mevcuttur. Yavaş sitelerin şikayetlerini ortak bir noktada buluşturan detaylar vardır. Bu detaylar da PageSpeed Insight hesaplamasında kötü puan olarak ortaya çıkar. Site hızının düşmesine neden olan faktörler ise;

  • Kullanılmayan, gereksiz kodlar
  • Yavaş sunucu
  • Yanlış ve hatalı yapılan kodlama
  • Sıkıştırılmamış medya kullanımı
  • Optimize edilmemiş sayfalar
  • CDN kullanımı

Bu faktörler web sitenin yavaşlamasına sebep olur. Yavaş bir web sitede arama motorunda geri sıralara düşerek kullanıcıya ulaşamaz. Google PageSpeed skoru ile web sitesinin ne kadar hızlı olduğunu öğrenirken hızı kesen unsurların ne olduğunu da keşfetmek mümkündür.

Başarılı, kullanıcılar tarafından tercih edilen, etkileşimlere vakit kaybetmeden cevap veren web sitelerinin performansı PageSpeed Insight sayesinde ölçülür. 2010 yılından beri kullanılan bu ölçüm sistemi sayesinde web siteleri hız skorları her açıdan koruma şansı elde eder.