Skip to main content

‘Bu site 100 puanı hak ediyor.’ ‘Bu sayfaya 10 üzerinden 10 puan veririm!’ Bunlar sadece kullanıcı memnuniyetini ifade eden cümleler değil. Yansıttıkları bir gerçek var; web siteleri bir sıralama puanına sahip. Web sitenizin arama motorundaki sıralama puanı domain otoritesi kavramı ile açıklanır. Bu kavram bir sitenin arama motoru sonuç sayfalarında ne kadar iyi olacağına dair sağlam varsayımlar sunar.

0 ila 100 arasında derecelendirilen puanlama sistemi en iyi SEO araçlarından biri olan Moz tarafından geliştirilmiştir. Domain authority yani otoritesi web sitelerinin arama motorunda daha yüksek bir konumda olmasına yardımcı olur. Dijital pazarda süren ‘sıralama’ yarışında domain bir jüri görevi üstlenebilir. En fazla puana sahip olanın yarışta öne geçmesine müsaade eder.

Moz’un imzasını taşıyan bu kavramın özünde bulunan domain; anımsaması zor olan IP adresleri yerine daha kolay akılda kalan isimleri kullanma yöntemidir. Yani bu sıralama yarışı ‘isim’ üzerinden ilerler. Yarışmacılar kendi isimleri ile başarıya ulaşır.

SEO çalışmalarında da bu otorite puanından faydalanılır. Domainin mevcut durumunun ne olduğu, ne yönde dönüşüm gösterdiği ya da ne kadar iyileştiği sıralama puanı ile tespit edilir. Domainin adındaki kaliteyi koruması için bu puan mutlaka dikkat edilmesi gereken bir detaydır.

Domainin ne olduğu daha somut hale getirmek için ise işte karşınızda ‘duendedijital.com!’

Bu domain dijital pazarlama ajansı olan bize yani Duende Dijital’e ait. Sıralama puanımız da bu isim ile şekillenir. Arama motorunda gösterdiğimiz performans ve sahip olduğumuz domain otoritesi arasında paralellik vardır. Puanımız ne kadar yüksek ise arama motorunda da o kadar aktif, o kadar görünür oluruz.

Domain Otoritesi Nedir?

Domain otoritesi; bir domainin ne kadar güçlü ve işlevsel olduğunu temsil eden puanlamadır. Arama motorundaki sıralamalarda da etki gösteren bu puan sitenin otoritesini 0 ve 100 arasında bir yere yerleştirir. Puanı 100’e yakın olan sitelerin başarısı göz kamaştırırken 0’a yakın olanlar arama motorunun dar köşelerine sığınmak zorunda kalır. Bir SEO eklentisi olan Moz’un geliştirdiği puanlama sistemi sitenin ne durumda olduğunu sunar.

Yüksek otorite puanına sahip olmak web sitenin arama motorundaki imajının nasıl olduğunu gösterir. Domainin yüksek puanı oluşu sitenin sıralamasının da başarılı olmasını sağlar. Bu puanın varlığı SEO sürecinde sıralamanın takip edilmesini kolaylaştırır.

Web siteleri için seçilen isimlerin ‘.com’ ya da ‘.net’ veya ‘.org’ gibi uzantılarla kullanılması domaini oluşturur. Bu uzantıların her biri farklı bir alanı temsil eder. Artık neredeyse her site için kullanılan ‘.com’ commercial anlamına gelip ticari domain olarak hizmet eder. ‘.net’ network iken ‘.org’ da organization anlamını taşır. Eğitim için kullanılan web sitelerinin domainlerinin ‘.edu’ ile bitmesinin nedeni de bu uzantının education yani eğitimin kısaltışı olmasıdır.

Ancak domain authority sadece uzantılardan oluştuğu ve IP yerini dolduran isimler taşıdığı için sıralama puanı kazanmaz. Bu puanın ne kadar olduğunu hesaplamak ise çok zor değildir.

Domain Otoritesi Nasıl Hesaplanır?

Domain otoritesi hesaplama

Web sitesinin itibarını ortaya koyan domain otoritesi hesaplanırken toplam bağlantı sayıları ve etki alanları merkeze alınır. 0 ve 100 arasında değişen puanlama sisteminin sonucu Moz sunar. SEO araçlarından biri olan Moz sahip olduğu algoritmalar ile web sitesinin domain değerini ortaya koyar.

80 üstü puanı olan web siteleri ‘oldukça iyi’ olarak değerlendirilirken 30 puanın altında olan web siteleri başarısız olarak kabul edilir. Bir sitenin sıralama puanının neden düştüğünü ve nasıl yükseldiğini keşfetmek ise sitenizin domainini nasıl kontrol edebileceğini size sunar.

Domain Otoritesi Neden Düşer?

Web sitesinin arama motorundaki sıralamasının ne kadar değerli olduğunu gösteren domain otoritesi her zaman beklendiği gibi yüksek olmaz. Site içinde yapılan her hatalı eylem sıralama puanının düşmesine neden olurken sitenin otoritesini de sarsar.

Domain puanının düşmesinin nedenleri;

  • Nitelikli olmayan backlinklerin kullanılması,
  • İçeriklerin azaltılarak yazılması,
  • Anahtar kelimelerin doldurma olması.

Bu nedenler siteyi olumsuz etkileyen yanlış SEO çalışmalarıdır. Dolayısıyla bunların yer aldığı bir sitenin sıralama puanının düşmesi de pek şaşırtıcı değildir. Ancak domain puanının düşmesine neden olan unsurlar bulunduğu gibi yükselmesini sağlayan detaylar da mevcuttur.

Domain Otoritesi Nasıl Yükselir?

Domain otoritesi yükseltme

Bir web sitesinin kalitesini gösteren unsur domain otoritesi değeridir. Otorite puanı ne kadar yüksek ise o web sitesinin o kadar talep gördüğünü söylemek mümkündür. Arama motorunda görünür olmak isteyen bir web sitesinin de bu puanını arttırması gerekir. Domain puanının artması için dikkat edilmesi gereken faktörler aynı zamanda SEO çalışmalarında bir sitenin sağlığını iyileştirmek için de kullanılır;

  • İçeriklerin kaliteli olması
  • İçerik optimizasyonu
    • Anahtar kelimenin doğru kullanımı
    • Başlık hiyerarşisine dikkat edilmesi
    • URL’de anahtar kelimeye yer verilmesi
    • Meta açıklamasının bulunması
    • Görsel optimizasyonunun yapılması
  • Web sitede içeriklerin daha sık yayınlanması
  • Dahili bağlantıların kullanılması
  • Hedef kitlesinin genişleyerek ziyaretçi sayısının artması
  • Siteye zarar veren bağlantıların kaldırılması

Bu faktörlere özen gösterildiğinde site daha sağlıklı bir hale gelir. Dolayısıyla da domain puanında artış gözlemlenmesi mümkün olur.

SEO hizmeti esnasında sitenin ‘ne durumda’ olduğunu keşfetmenin en etkili yolu sıralama puanının ne kadar olduğunu incelemektir. Bu puanın değeri ve zaman içindeki değişimi sitenin nasıl bir faaliyet gösterdiğini ortaya koyar. Moz’un geliştirdiği bu kavramın varlığı SEO çalışmalarına sunulan bir rahatlık olarak dijitalde yerini alır.

İnternette ulaşılmak istenen sitelere uzun IP adresleri yerine kısa sözcüklerle ulaşmayı mümkün kılan domainler arama motorunda edindikleri sıralama puanı ile web sitelerinin başarısını sunar. Başarı ile dost olan ‘duendedijital.com’ dilerseniz sizin de ‘otoritenizi’ sağlar.

Kaynakça:

E-TİCARET PROJELERİNDE DOMAİN (ALAN ADI) YENİLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME