Google’da aradığınız en son şey neydi? Ne hakkında sorgulama yaptınız, sizi hangi web siteleri karşıladı? Google Trends kullanıcıların sıklıkla yaptığı aramaları bir araya getirip veri olarak sunan bir Google hizmetidir. Sizin de yaptığınız her arama ‘trendlere’ dahil olup, ‘keşfedin’ bir parçası olmaktadır. Peki bu ‘trendleri’ en fazla süsleyenler neler?
Google’da yapılan aramalar ülke, kültür ve ihtiyaçlara göre değişim gösterir. Ülke bazında değerlendirilmesi gereken sorgulamalar gündem ile paralel olarak ilerler. ‘Kim, nasıl, nerede’ gibi ana başlıklar çerçevesinde şekillenen sorgulamalar hem kişiye hem de ülkeye dair bilgi edinmeyi kolaylaştırır. Google’da yapılan aramalar e-ticaret faaliyetlerinde bulunan markalar için de kullanılması gereken malzemelerdir. Kullanıcıların ilgisinin, merakının ne yönde olduğunu, nasıl bir yoğunlukla neyi aradıklarını gösteren Google Trends ile markanın hedef kitlesine daha stratejik biçimde yaklaşma imkanı vardır.
Dijital pazar için bir yarış alanı olan Google aynı zamanda potansiyel tüketicinin keşfedebileceği eşsiz bir ortamdır. Çünkü kullanıcıların yaptığı her sorgulama ile yeni bir strateji düğümü atılır. Ancak bunun için doğru trendleri takip etmek ve kullanmak gerekir.
Sabah, öğle ve gece dahi değişen sorgulamalar kullanıcıların ihtiyacına cevap veren, merakını gideren ya da ilgisini çeken aramalardan oluşur. Günlük hayatın rutinine dahil olan aramalar kullanıcıların yaşam tarzına dair bilgi verir. Kimin ‘otobüs’ saatlerine baktığını, kimin ‘taksi’ duraklarını incelediğini görmek sanıldığından daha değerli bilgiler içerir.
Yıl boyunca ‘en çok’ neyin arandığını sunan, gün içinde ‘en fazla’ neyin aramasının yapıldığını sergileyen Google Trends Türkiye, ‘özel’ aramaların da ne kadar sıklıkla nerede, hangi zaman dilimi içinde yapıldığını gösterir. Bu özelliğiyle de değer kazanan bir hizmettir. Bu Google hizmeti sayesinde dijital pazarda stratejileri tasarlamak mümkündür. Bu hizmetin ne olduğuna gelin daha ayrıntılı bakalım.
Google Trends Nedir?
Arama motoru Google’da yapılan sorgulamaları istatiksel olarak sunan servis Google Trends adını alır. Herhangi bir kelimenin ya da cümlenin ne kadar arandığını gösteren ‘trends’ hizmeti kullanıcıya verileri konum ve dil filtrelemesiyle sunar.
Anonim ve toplu biçimde sunulan veriler arama motorunda neyin ne oranla arandığını sergiler. Gündeme göre değişen ‘trendler’ sorgulanan kelimeye göre ‘belli başlıklar’ altında sıralanır. Arama motorundaki hareketler her kullanıcıya açıktır.
Gün içinde ya da belli zaman aralıkları içinde yapılan sorgulamaların yoğunluğunu görmenin mümkün olduğu ‘trends’ sayesinde dijital pazar için ihtiyaç duyulan veriler elde edilir.
Google Trends Nasıl Kullanılır?
Google Trends; arama motorunda yapılan sık sorgulamaları sunan bir Google hizmetidir. Bu hizmeti kullanırken;
- Trends sayfasında bulunan ‘Keşfet’ kısmına girilir.
- ‘Keşfet’ bölümünde sorgulamanızı yapmadan önce ülke ve zaman dilimini seçilir.
- Hangi ülkede yapılan sorgulamanın oranını öğrenmek için o ülke seçilir.
- ‘Bir önceki saat’ten ‘2004-bugün’e kadar farklı zaman dilimleri sunan ‘trends’ özel olarak belirlenen zaman aralıklarındaki sorgulamaların sıklığını da denetler.
- ‘Kategori’ için sunulan farklı seçeneklerden biri tercih edilir.
- ‘Google web arama’ butonunda bulunan filtreleme ile de arama motorunda görsel, alışveriş ya da YouTube bazında yapılan sorgulamalardan biri seçilir.
- Bütün detayların belirlenmesinden sonra ise arama sıklığı merak edilen kelime ya da cümle yazılır ve sorgulanır.
- Sonucunda ise ‘trends’ Arama Konuları ve Arama Sorguları ana başlıkları ile nelerin ne kadar arandığını sunar.
Bu şekilde elde edilen bu bilgiler sorgulamayı yapanın ihtiyacı doğrultusunda kullanılır. Kişi ya da marka isterse bu veriler ile hedef kitlesini keşfeder.
Google Trends ile Hedef Kitlemizi Bulalım
Google Trends; belli bir zaman dilimi içinde yapılan sorgulamaları sunan, neyin ‘en çok’ arandığını gösteren bir Google hizmetidir. Dijital pazarın en ortamı olan Google’da faaliyette bulunurken de bu hizmetten faydalanılır;
- Dijital pazarda strateji oluşturulurken hedef kitle analizi yapılır.
- Hedef kitlenin ilgisinin ne yönde olduğu keşfedilir.
- Markanın pazarda faaliyette bulunduğu sektör ile bağlantılı olan aramalar ile hedef kitle eşleştirilir.
- Hedef kitlenin yoğunlukta olduğu bölge öğrenilir. Böylece marka stratejisine lokasyon da eklenir.
- Marka yapacağı hamlelerin nasıl bir etkileşim alacağını hedef kitlenin değişen arama alışkanlıkları ile öngörebilir.
Hedef kitle analizinde kullanılan Google Trends Türkiye içerik üretimi için de bir kaynak özelliği taşır. İçerik paylaşımında bulunan markalar tüketiciyi beslemeye çalışırken Google tarafından görünür konuma ulaşmak ister. Bu yüzden araması sık yapılan konuları malzeme olarak kullanmayı tercih ederler. Kaliteli ve hızlı tüketilen bir içeriğin oluşumu için trendlerden faydalanmak stratejik bir harekettir.
Markanın bilinirlik kazanma isteğine ve satışlarını yükseltme amacına hizmet eden içerik üretimi konu kaynağını trendlerden aldığında daha fazla kullanıcıya ulaşma potansiyeli taşır. Bu sayede marka arama motorunda kullanıcının doğrudan erişebildiği bir yere sahip olma şansını elde eder.
Google Trends’i Ne Belirliyor?
Google Trends sayfasına girdiğinizde karşınıza ‘Ana Sayfa’, ‘Keşfet’ ve ‘Trend Olanlar’ kısmı çıkar. Bu üç farklı bölüm Google üzerinde yapılan aramaların bir araya gelişiyle oluşur;
- Ana sayfada Google’ın size sunduğu son 24 saatte olanlara dair kısa bir geçiş ve ‘trendlerin’ belirlediği belli başlı konular hakkında yazılar bulunur.
- Keşfet ise sizin yapacağınız ‘arama’ sonucu şekillenen bir sayfadır. Neyin ne kadar, nerede ve ne zaman arandığını gösteren keşfet bölümü hedef kitle ve içerik analizi için kullanılabilecek bir kısımdır.
- Trend olanlar ise bulunduğunuz ülkede gün içinde trend olanları sizinle paylaşan bir akıştır.
Bu parçalardan oluşan trendlerde yer alan ‘sık’ aramaları ise kullanıcıların yaptığı sorgulamalar belirler. Gündeme paralel olarak ilerleyen trendler kişilerin ihtiyaçlarına göre bölge bölge değişiklik gösterir. Yaşanan ani gelişmeler doğrultusunda yükselişe geçen aramalar belli bir zaman dilimi için fazlasıyla talep gören anahtar kelimelere dönüşür. Google Trends de bunu sunarak markanın stratejisini geliştirmesine yardım eder.
Google dijital pazarın en dinamik alanıdır. Kendi sunduğu hizmetten yararlanarak çizilen stratejilerin başarılı olma potansiyeli oldukça fazladır. Çünkü arama motorundaki hareketi sağlayan kişiler tüketicinin ta kendisidir. Tüketicinin kendisi hakkında açık açık bilgi verdiği Google Trends Türkiye sayesinde dijital pazarda bilinir olmak mümkündür.
Siz de trendleri takip ederek hedef kitlenizi daha iyi tanıyabilir, isteklerine cevap verip başarının tadını çıkarabilirsiniz.