Skip to main content

Sağlık hizmeti almak, tedavi olmak için kişinin ikamet edilen yerden başka bir yere seyahat etmesi ve bu konumda en 24 saat kalarak sağlık ve turizm imkanlarından faydalanması ‘sağlık turizmi’ adını alır. Yaşam kalitesinin yükselmesi, sağlık harcamalarının artması ekonomik ve kaliteli hizmet için insanların başka ülkelere seyahat etmesi yeni bir turizm alanının oluşmasını sağlamıştır.

Çoğunlukla estetik operasyonlar amacıyla yapılan bu seyahatlerde hem turistlik bir deneyim yaşama hem de tedavi olma şansı bir aradadır. Sağlığın turizme dahil olduğu alanlar;

  • Medikal Turizm: Tıbbi tedavilerden faydalanmak için yaşadığı yerden başka bir yere gelen ve bu yerde aynı zamanda hastaların birer tatilci olmasını sağlayan turizm alanıdır. Medikal turizm bağlamında insanların aldığı yoğun hizmetler arasında;
    • Diş Tedavisi
    • Estetik
    • Saç Ekimi
    • Protez
    • Genel Sağlık Taraması bulunur.
  • Termal Turizmi: doğa ve iklim şartlarının ortaya çıkardığı termal sular, çamurlar turizm için kullanılan unsurlardır. Uzmanlar eşliğinde fizik tedavi ve rehabilitasyon kullanılan termal kaynaklar bu açıdan zengin olan ülkeleri ideal bir turizm alanı haline getirir.
  • Engelli Turizmi: Engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu özel rehabilitasyon tedavileri için tercih edilen turizm türüdür. Burada ‘özel bakım’ sağlanarak bireyin daha dinç ve hem ruhsal hem de fiziksel olarak daha iyi duruma gelmesi amaçlanır.
  • Yaşlı Turizmi: Yaşlılıkta ortaya çıkan rahatsızlıklara çözüm bulmak adına gelişen bu turizmde yaşlı bireylerin fiziksel sıkıntılarının rahatlatma hedefi vardır.

Farklı alanların mevcudiyetine karşın medikal turizm çok daha öne çıkmaktadır. Özellikle Türkiye bu sağlık hizmeti konusunda oldukça gelişmiş, adını duyuran ve tercih edilen bir ülkedir. Ekonomik sebepler ve kaliteli hizmet için turizm alanı olarak seçilen Türkiye’de bir sağlık turizmi firmasının sahip olması gereken nitelikler bu süreci canlı tutar.

Başarılı, dünyanın dikkatini çeken sağlık ve turizm hizmetinin nasıl işlediğini gelin beraber inceleyelim.

Sağlık Turizmi Hizmetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağlık turizminde dikkat edilmesi gereken

Sağlık imkanlarının yanı sıra kültürel ve ekonomik açıdan da pek çok artı sunan sağlık turizmi sürecinin kaliteli ve düzgün bir şekilde işlemesi için sağlık kuruluşunun sahip olması gereken bazı detaylar vardır;

  • Güvenilir Hizmet
  • Uygun Maliyet
  • Sağlıklı Sonuç

Bu detayları taşıyan bir kuruluş ise bunu potansiyel ‘sağlık turistlerine’ göstermeli, kanıtlamalıdır. Bunu da dijital dünyanın sunduğu;

  • Sosyal Medya Yönetimi
  • İçerik Pazarlama
  • Reklam seçenekleri ile yapar.

Sağlık turizminin temeli olan ‘güveni’ dijitalde inşa eden isimler sağlık sektöründe sağlam bir yer kazanır. Ancak bu, doğru stratejilerin uygulanması ile gerçekleşir. Sağlık alanında turistlik bir başarı yakalamak isteyen markaların önce strateji belirlemesi şarttır. Hedef kitlenin kim olduğu, kimi ‘turist’ olarak seçtiği, sağlık alanında neyi ‘pazarlayacağını’ iyi bilmelidir. Gereken tüm bilgileri toplayan sağlık kuruluşu elindeki veriler doğrultusunda ‘iyi’ bir strateji çizer. Böylece dijitalin sunduğu olanaklar çok daha verimli biçimde kullanılır.

Sağlık Turizminde Sosyal Medya Yönetimi

Dijital dünyanın en aktif olduğu ortam sosyal medya ağlarıdır. Çift yönlü iletişim imkanı sunan sosyal medya ‘sağlık turizmi’ için eşsiz bir pazarlama alanıdır.

Sağlık kuruluşları verdikleri hizmeti sosyal medya aracılığı ile potansiyel ‘turistlere’ ulaştırma şaşına erişir. Bu sürecin başarılı bir şekilde işlemesi için sosyal medya platformlarının düzgün bir strateji ile yönetilmesi gerekir.

Sağlık turizminde ‘güven’ inşasının önemli bir kısmı sosyal medyada gerçekleşir. Sağlık kuruluşlarının yaptığı paylaşımlar ile ‘Biz size bu hizmeti veriyoruz.’ mesajı iletilir. Ancak sosyal ağlarda sunulan ‘kullanıcı deneyimleri’ sağlık turistleri için çok daha değerli içeriklerdir.

Sağlık turizmi yetki belgesine sahip firmaların sosyal medya yönetim sürecinde dikkat etmesi gereken noktalar;

  • Paylaşımlar dürüst ve şeffaf olmalıdır. Bu, turistlerin ‘güvenini’ kazanmak için etkili bir yoldur. Tedavi, doktor, hastanın konaklayacağı yer vs. gibi ayrıntılar bu paylaşımlar ile ‘potansiyel danışana’ bilgi verir.
  • Before- after paylaşımları eskiden serbest olmasına karşın artık yasaktır. Hastaların izni doğrultusunda yapılan paylaşımlar da katı sınırlamalar içinde gerçekleşir.
  • Video ve sesli içerikler ile desteklenen sosyal medya hesapları çok daha etkileşim kazanır. Ayrıca bu sosyal medya hesaplarında yapılan ‘yabancı dilde’ içerikler de danışanların ilgisini çeker.

Bu şekilde yönetilen sosyal medya platformları turizmde öne çıkar.

Sağlık Turizmi ve İçerik Pazarlama

Sağlık turizmi icerik pazarlama

Sağlık turizminde amaç dünyanın farklı bölgesinde bulunan hedef kitleyi ikna ederek sağlık hizmetlerinden faydalanmasıdır. ‘İkna’ için de sağlık kuruluşunun içeriği kullanması şarttır. Web sitesine yer alan hizmet ve blog yazıları ya da sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlar içeriğin kullanımına örnektir. Bu içerik pazarlama hamlelerinin sonuç getirmesi için sahip olması gereken ayrıntılar ise;

  • Sağlık turizmi alanında üretilen içerikler doğru ve kaynakçaya dayalı bilgi içermelidir. Sağlık hizmeti almak isteyen kişiye verilecek tedaviye dair kapsamlı bilgi sunan içerikler hastanın gönül rahatlığıyla tedaviyi olmasını sağlar.
  • Yalın, açık ve kısa cümlelerle ifade edilen içerikler danışanların bilgiyi daha kolay tüketmesini sağlar.
  • Özgün, sağlık kuruluşunun güvencesini ve farkını ortaya koyan içerikler o markanın daha fazla tercih edilmesini sağlar.
  • Hasta deneyimlerine ve yorumlarına yer veren içerikler sağlık kuruluşunun imajını güçlendirir. Söz konusu tedavileri daha önce yaptırmış olan kişilerin ‘onayı’ sayesinde turizme olan güven artar.
  • Doğru anahtar kelimeler ile içerikler kaliteli sağlık hizmeti almak isteyen danışanlara ulaşır, onları bilgilendirir.

Planlı ve stratejik bir biçimde yapılan içerik pazarlaması ile ‘sağlık’ turizminde etkili, başarıya ulaşan adımlar atılır.

Sağlık Turizminde Reklam

Bir markanın sesini duyurması ihtiyacı olan reklam sağlık sektöründe de kendisini gösterir. Turizm ile entegre olmuş olan sağlık alanında verilen hizmetlerin duyurulması için reklam gereklidir. Reklam ile estetik gibi çeşitli tedavilerden daha uygun maliyetle faydalanmak isteyen kişilerin hedef kitlesine dahil edilmesi mümkündür. Etkili bir sağlık reklamının taşıması gereken özellikler;

  • Hedef kitlenin ilgisini çekecek olan hizmetler anlaşılır fakat çarpıcı bir içerikle aktarılmalıdır.
  • Reklamın görselliği etkileyici ve kaliteli olmalıdır.
  • Reklamda yer alan yazılı metin ‘ikna’ edici olmalı, hedef kitleyi harekete geçirmelidir.
  • Reklamdaki görsellik video ile de sağlanabilir. Hareketli ve sesli içerikler potansiyel danışanların daha çok ilgisini çeker.
  • Hedef kitlenin sunulan sağlık hizmetini kabul etmesi için ‘hizmetin’ cazip tarafları öne çıkarılmalı, sağlık ve turizm imkanları bir arada sergilenmelidir.
  • Turizm bu sektörün bir parçası olduğu için reklamın farklı dillerde hazırlanmış türevleri olmalıdır. Böylece hedef kitlenin yoğun olarak bulunduğu bölgeye daha net bir şekilde seslenme imkanı doğar.

Sağlık kuruluşu için çizilen strateji doğrultusunda şekillenen reklamın elde ettiği etkileşim bu sektörün dinamiğini korur. Böylece kişi ihtiyaç duyduğu sağlık hizmeti çok daha uygun maliyetli ve kaliteli haliyle elde eder.

Sosyal medya, içerik ve reklam ile tasarlanmış stratejinin başarılı olması için sağlık hizmetinin özünde bir kaliteye sahip olması şarttır. Kaliteli, güvenilir ve uygun fiyatlı hizmet için en sık başvurulan ülkelerden biri olan Türkiye’de yer alan sağlık firmaları da bu detaylara dikkat ederek stratejilerini oluşturmalıdır. Çünkü artan sağlık turizmi ile Türkiye’de birçok kuruluş ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu ‘sağlık’ pazarı yarışında öne geçmek isteyen isimler de her detayı özenle ele almalıdır.

Sağlık Turizmi İçin Neden Türkiye?

Türkiye; sağlık sektöründeki kalitesi, ekonomik koşulların uygunluğu ve turistlik alanlar açısından zengin oluşu nedeniyle sağlık turizmi için fazlasıyla tercih edilen bir ülkedir. Sağlık hizmetlerinde gösterdiği başarı ile ilgi çeken Türkiye turistlik bölgeleriyle de danışanların seyahat etmesini sağlamaktadır. Türkiye’nin sağlık turizmi için tercih edilmesinin nedenleri;

  • Medikal turizm alanında yer alan hizmetler Türkiye’de oldukça kapsamlı bir biçimde sunulmaktadır. Estetik, protez, nakil gibi sağlık hizmetlerindeki başarı Türkiye’yi sağlık ekseninde ideal bir turizm ülkesi haline getirir.
  • Türkiye çeşitli doğal güzelliklere ve tarihi eserlere sahip bir ülkedir. Bu yüzden turizm alanı olarak pek çok kişi tarafından seçilen Türkiye sağlık hizmeti almak için gelen ‘turistler’ için de ilk seçeneklerdendir.
  • Termal turizmi için uygun bölgelere sahip olan Türkiye kaplıcaları ile kişilere termal, çamur gibi birçok rehabilitasyon hizmeti sunar. Doğal kaynakları sayesinde Türkiye fizik tedaviye ihtiyacı olan kişiler için de doğru ülkedir.
  • Ekonomik açıdan daha uygun olması da Türkiye’yi yabancı sağlık turistleri için ideal bir ülke yapar. Hem sağlık hizmeti alıp hem de tatil deneyiminin sunulduğu sağlık turizminde Türkiye maliyet ve kalite yönünden sıklıkla tercih edilen bir ülkedir.

Sağlığın bir pazarlama sektörü haline geldiği ‘sağlık turizmi’ ile insanlar faydalanmak istedikleri sağlık imkanlarına ulaşırken bu tıbbi sürecin keyifli bir şekilde geçmesini sağlayan turistlik deneyimlerin tadını çıkarır. Bu nedenle bu turizm türü dünyanın her yerinde dinamiğini koruyan bir sektör olarak pazara dahildir.

 

Kaynakça:

Dünyada ve Türkiye’de Sağlık Turizmi

Türkiye’de Sağlık Turizmi