Skip to main content

Markanızı başarı ile ‘etiketlemeye’ ne dersiniz? Google Tag Manager, Google etiket yöneticisi anlamına gelen ve web sitesinin trafik akışını dengeleyen bir hizmettir. Google bağlantılı ve site içerisindeki ziyaretçi akışını ölçmeye yarayan bir sistemdir. Bu sistem, JS ile HTLM etiketlerini yönetmek için Google tarafından oluşturulmuştur. Web site sahiplerinin dijital dünyada nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair yönlendirici bir rehberdir.

Bu sistem pek çok açıdan web sitesini yönetir. Özellikle ziyaretçi trafiğini analiz etmesi işletme sahiplerinin satış pazarlama stratejilerine  yön verir. Dijital pazarlamada verimliğinin artmasını sağlar.  Web sitenizde kullanacağınız etiketlerin ve kodları hangi koşullarda nasıl kullanmanız gerektiği konusunda da yardımcı olur.

Peki Google tarafından oluşturulan bir etiket yöneticisi, web sitenize neler kazandırabilir? Markanızın satış pazarlama stratejilerini, bu sistem nasıl yönetir? Kullanıcı analizini Google etiket yöneticisiyle yapabilir misiniz?

Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası için genelden özele Google Tag Manager sistemini değerlendirelim. Böylece web siteniz için en iyi sistemi kullanma ve stratejileri değerlendirme tercihlerinden yararlanma şansı elde edersiniz.

Google Tag Manager Nedir ve Neden Kullanılmalıdır?

Google Tag

Google Tag Manager; web sitenizin, beraberinde oluşturduğunuz uygulamanızın belirlenen hedeflerinin kullanıcılar tarafından nasıl karşılandığını yansıtan sistemdir. Kısaca GTM olarak da ifade edilir. Oluşturduğu düzen ve ücretsiz analiz özellikleri, işletme sahiplerinin kullanmak için öncelikli gerekçelerindendir. Bunun yanı sıra sistemi tercih ettiğinizde elde edeceğiniz pek çok kullanım amacını da görmüş olacaksınız;

  • Web sitenizdeki içerikleri kolayca kategorize etmenizi sağlayan etiketleri GTM aracılığıyla istediğiniz zaman aktifleştirebilirsiniz.
  • Etiketlerin web sitesinin hangi alanlarında kullanılması gerektiğini yönlendirebilirsiniz.
  • Aynı zamanda etiketlerin hangi olay ve durum sonrasında faaliyete geçeceğini de belirlersiniz.

Elbette ki tüm bu kullanım amaçları sitenizin ziyaretçi trafiğinde nasıl yönlendirmek istediğinizle bağlantılıdır. GTM kullanmakla içerikteki etiket ve script gibi programlama dillerinin kodlarını nereye ekleyeceğinizi de bilmelisiniz.

Google Tag Manager Kodu Nereye Eklenir?

Google destekli Google Tag Manager kodu <Body> adlı etiketin altına eklenir.  Web sitenize bu kodu eklemenizi sağlayan bazı aşamalar vardır;

  • İlk olarak kullandığınız veya yeni açtığınız Google hesabınız üzerinden GTM oturumunuzu aktif hale getirmelisiniz.
  • Hemen ardından web sitenizi profiliniz üzerinden belirtiniz.
  • Daha sonra Google, kurulumu gerçekleştirecektir. Kurulum sonrası belirlediğiniz kodu <Body> olarak ifade edilen etiketin hemen alt kısmına ekleyiniz.
  • Profilinizde yer alan etiket grubunu oluşturduktan sonra da kod ayarlamaları yapılır ve etiket yayınlaşmış olur.

Dilerseniz tercihinize göre Google Analytics sunucusunu ile hazır kodlardan faydalanabilirsiniz. Kodlar aracılığıyla sitenizdeki tüm etiketleri tek panelde kullanabilirsiniz. Genel olarak kodların içeriğinde de tüm etiketler yer alır. Etiketlerin yönetimini ise Google Tag Manager ile gerçekleştirmeniz mümkündür.

GTM ile Etiket Yönetimi

Web sitenize ya da uygulamanıza dâhil ettiğiniz kod ile GTM’ye veri gönderimini gerçekleştirirsiniz. Böylece sitenizin içerisindeki tüm içerikleri düzenleyen etiketleri yönetirsiniz. Google Tag Manager birleşenleri arasında;

  • Etiket,
  • Tetikleyiciler
  • Değişkenler yer alır.

Sitenizin temasına ve içeriklerine uygun etiketler oluşturursunuz. Ayrıca bu oluşumları istediğiniz zaman ve dilediğiniz alanlarda kullanırsınız.

GTM aracılığıyla yapacağınız etiket yönetimi, sitenizin işletim sistemini ve pazarlama stratejilerini doğrudan etkilemektedir. Bu sayede GTM ayrıcalığında sahip olacağınız avantajları iki başlık altında değerlendirelim.

Web Sitesi Analitiği ve Pazarlama Kampanyalarının İyileştirilmesi

Web sitenizin birçok açıdan güncellemek ve yenilikler doğrultusunda kullanmayı istemek en doğal hakkınız. İçerikler konusunda çok büyük değişimler yaşamasanız da oluşturduğunuz kategorilerin ve temaların değişimi söz konusudur. Kategori ve tema düzenleme işleminde ihtiyaç duyulan etiketlerin değişmesi ise sorunları beraberinde getirebilir. Google Tag Manager da çok kısa bir süre içerisinde ve istediğiniz biçimde etiketlerinizi düzenlemelerinizi sağlar.

Böylece sitesinin kullanıcı trafiğini göz önüne alarak dilediğiniz biçimde kampanya ve pazarlama stratejisi uygularsınız. Kullanıcı ziyaretlerini analiz ederek uygulayacağınız etiket yönetimiyle web sitenizin olumsuz yönlerini iyileştirirsiniz. Uygulayacağınız pazarlama stratejileri için de daha güvenli bir zemin hazırlarsınız.

Yeni Etiket Ekleme, Raporlama ve Test İşlemleri

Google Tag Manager ile yalnızca var olan etiketleri değiştirmek ve yenilemekle sınırlı değilsiniz. Google hesabınızla açtığınız oturumunuzda GTM paneli üzerinden yeni etiketler oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte sitenize dâhil edeceğiniz yeni ürünleri ya da kampanyaları var olan kategorilerde gruplandırabilirsiniz;

  • Etiketler site içerisinde kullanıcı trafiğini de analiz etmektedir.
  • Bu analiz sonucundaki verileri ise Google Analytics gibi raporlama araçlarına gönderilmektedir.
  • Böylece web sitenizin nasıl bir sistemde devam ettiğini yapılan çalışmaların karşılık alıp almadığının raporu da GTM aracılığıyla tutulmaktadır.

Google Tag Manager kullanımının gerçekleştiği hizmetlerden biri de test işlemleridir. Hataları ortaya çıkarma, sürümleri kontrol etme, yerleşik hata sorgusu ve ön izleme sistemleriyle tüm siteyi baştan test etmektedir. Böylece sitenizin korunması ve var olan işlemlerin aktifliği denetimden geçmiş olur.

GTM ile Gelişmiş İzleme ve Hedefleme

Web siteniz üzerinden kullanıcılarla iletişim kursanız veya satış yapsanız dahi kontrol edemediğiniz durumlar vardır. Bu kontrol sizden bağımsız programlama dili ile ilgilidir. Bu nedenle bilgisayarın dilinden konuşacak ve kontrolleri sağlayacak bir sisteme ihtiyaç duyarsınız. Etiket yönetiminde gösterdiği başarının yanında siteniz için birçok analiz yapan GTM, sitenizi en detaylı biçimde izleyerek bu ihtiyacınıza cevap verir. Böylece hedeflerinize ulaşma noktasında atacağınız adımları belirlemenize ve siteniz için strateji geliştirmenize yardımcı olur.

Kullanıcı Davranışını İnceleme

GTM, web sitenize arama motorlarından ya da URL bağlantılarından giriş yapan kullanıcıların ziyaret akışını izler. 7/24 aktif kontrol sağlamasıyla kullanıcıların hangi içerikleri incelediklerini ve kaldıkları süreleri doğrudan raporlar. Ayrıca ziyaretçilerin abone olup olmadıklarını veya satış işlemleri gerçekleştirip gerçekleştirmediğini de analiz eder.

Tüm bunların neticesinde de Google Tag Manager, web sitenizdeki ziyaretçilerin davranışlarını görmenize imkân verir. Davranış biçimlerinden hareketle sitenizin ihtiyaç duyduğu kişiselleştirmeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş Pazarlama Stratejileri Oluşturma

Aynı ürün üzerine e-ticaret çalışan birçok firma ve web sitesi vardır. Rekabet ortamının da hareketli olduğu bu alanlarda müşterilerle iletişim kurmak ve de özgün olmak gerekir. Google Tag Manager ise web sitenizin müşteri davranışını izlemenin yanında sunduğu raporlar üzerinden sitenizi geliştirmenize olanak verir. Piyasada var olan rakiplerinizden ayrılmanızı ve daha kişisel bir web sitesi kurmanızı sağlar. Müşterilerinize ve ürünlerinize uygun pazarlama stratejilerini gerçekleştirmenizi kolaylaştırır.

Google Tag Manager’ın Avantajları ve İşletmelere Sağladığı Faydalar

GTM; etiket yönetimi, yeni etiket ve kod oluşumu, ziyaretçi trafiği, web site analizi gibi özelliklerle işletme sahiplerine birçok kolaylık sağlar. Ancak sunduğu imkânlar bunlarla da sınırlı değildir. İşletmenizi pazar piyasasında öne çıkaracak faydalara da sahiptir;

  • Öncelikle web sitesinin hatalarını ve eksiklerini raporladığı için ekonomik açıdan büyük bir kâr elde edersiniz.
  • Ziyaretçi trafiği yanında siteyi aktif kullanan müşteri profillerinin yaptığı işlemlere doğrudan ulaşırsınız. (Buna kaynak indirme de dâhildir.)
  • AJAX (etkileşimli uygulamalar oluşturan) tekniğinde formlar gönderir.
  • Web sitenize dâhil ettiğiniz YouTube içerikli videoların performansını ölçer ve de raporlar.

Tüm bu özellikleri ile Google Tag Manager için web sitenizi kişiselleştirmenize ve aktif hizmet sağlamanıza yardımcı olur.  GTM aracılığıyla belli aralıklarda web sitenizi kontrol etme imkanınız vardır. Bu avantajlara sahip olmak için ihtiyacınız olan tek şey ise Google hesabınızdır.