Skip to main content

İnsan anadilini ya da sonradan öğrendiği bir dili dört farklı şekilde kullanabilir; okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Bu özelliklerin hepsi iletişime hizmet eder fakat aralarından ikisi içerik analizi için ayrı bir önem taşır; yazmak ve okumak.

Herhangi bir konunun zihinde yoğurulup kelimelerle ve görsellerle şekillenmesi içerik kavramının tanımını oluşturur. İçerik her yerde karşımıza çıkar. Bazen bir kitabın yaprağında, bazen de bir web sitesinin ana sayfasında… Öyle ki içmek için aldığımız meyve suyunun ambalajında bile içinde ne olduğunu anlatan kısa bir metne rastlarız. Bütün bu metinleri anlamak için ise okuruz. İçerik analizi de okumakla başlar. Ancak bunun için önce içeriğin yazılması gerekir.

Yazmak; en eski zamanlardan gelen, hedefinde insan olan bir sesleniş…

Mağara duvarlarındaki ilkel şekillerden gelişerek şu anki konumuna oluşan yazı tarihin her anında var. İnsan ise yazıyı üretirken tüketmeye alışmış bir tür. Zamanla açlığa dönüşen bu alışkanlık senelerdir içerikle beslenir. Dolayısıyla içeriğin başlangıcı için yazı kadar eskidir demek mümkün. Artık yaşlı yazının gençliğini yaşadığı yer dijital dünya. Dil bütün özellikleriyle birbirine bağlı bir olgu. Bu dijital dünyayla bile değişmeyen, aksine gelişen bir şey. Onu anlamlandırmak için her birine ihtiyacımız var. Yazılan bir içeriğin çözümlemesini yapabilmek için de okumalı, ardından bizi bekleyen yolda ilerlemeliyiz.

Yol mu? Kafanız karışmasın, bahsettiğimiz dağları tepeleri aşan bir yol değil. İçeriğinizin başarıya ulaşmasını sağlayacak olan, dijital taşlarla döşenmiş bir yol. Hatta teknoloji çağının Kral Yolu! Bu yolda neler olduğunu, yolun nereden geçtiğini merak ediyor musunuz? Öyleyse, buyurun, devam edelim.

İçerik Analizi Nedir?

İçerik Analizi Nedir?

İnsan olarak bir gün içinde arkadaşlarımıza, ailemize bir sürü şey anlatırız. Konuşmak ve diğerleri tarafından duyulmak isteriz. Markalar da böyledir, insan değillerdir fakat anlatmak istedikleri, kitlelere ulaştırmayı diledikleri bir mesajları vardır. Bu mesajları insanlara aktarmanın birçok yöntemi bulunur. İçerik üretmek de dijital taşlı yolda denk geleceğimiz yöntemlerden biri. İçerik analizi tarafsız ve bir o kadar da sistematik bir gözle metnin incelenmesi anlamına gelir. İçeriğin ne anlattığı, kime hitap ettiği, kullandığı araca uyum sağlayıp sağlamadığı analiz ile ortaya koyulur.

İçerik analizi yazılan bir metnin eğilimini yani ana konusunu belirlemek için kullanılır. Temel alınan konunun içeriğin bütününe nasıl yerleştiği bu noktada keşfedilir. Sosyal bilimlerde içerik analizi akademik çalışmalar tarafından sahiplenilmiş bir yöntem. Fakat şimdinin Kral Yolu olan bu dijital yolda yürüyen pek çok kişi bu yöntemin yanından geçip gidiyor. Farkında olmadıklarında mı, yoksa umursamadıklarından mı, bilinmez…

Bu yeni Kral Yolu herkese açık ama tacı takmak herkesin harcı değil. Bundan eminiz.

Yazının kendisi bir evren. Bu evrende dolaşırken yolda farklı yönlere gidebiliriz. Bazen sadece okumakla yetiniriz, bazen de derinlemesine araştırırız. Ama amacımız aynı; içeriği tanımaya çalışır, kelimelerle buluşuruz.

Kelimeler birer zincirdir, hepsi birbirine bağlanmış harflerden oluştuğu gibi bir ötekine tutunarak cümleleri, sonrasında ise içerikleri oluşturur. Bu zincirlerin arasına karışmış bazı kilitler bulunur, bunlar metnin içinde olan fakat her gözün yakalayamadığı kilitlerdir. İçerik yazarı bu kilitleri yerleştirirken bir karmaşa için uğraşmaz, kilitler sayesinde içeriğinin korunacağını bilir, alıcısına sapasağlam ulaşacağından emin olur.

Metindeki kilitlerin sağlamlığı içerik analizi ile kontrol edilir. Bazen anahtar kelimelerden, bazen de linklerden yapılmış olan bu kilitler zincirlerin en güzel süsü olur, sağladığı güven ile izlenilecek yolu çizer.

İçerik Analizi Neden Önemli?

İçerik Analizi Neden Önemli?

Dijital dünyada büyük bir veri yığını hâkim. Burada unutulmuş içerikler, hiç etkileşim alamamış yazılar, popüler hale gelmiş metinler karmaşık bir biçimde yer alır. Bu yüzden yeni yazılmış bir metin canlı kalabilmek için içerik analizine ihtiyaç duyar. İçerikler bazen okuyucuyu satın almaya teşvik ederken bazen de harekete geçmesi için cesaretlendirmeye çalışır. İçerik analizi ile metnin nasıl bir amaç taşıdığı ortaya çıkar.

Bir içeriğe tarafsız bakılması onun daha temiz bir biçimde değerlendirilmesini sağlar. Temiz bir yargı ise gelecek olan yolun sonunda bizi bekleyen başarıya işaret eder. Bu yola dahil olabileceğimiz farklı sapaklar yani çeşitli içerik türleri vardır;

  • Görsel İçerik
  • Video İçerik
  • Blog Yazıları
  • Ürün Tanıtım İçeriği
  • Haber Metinleri
  • Eğitim Amacı Güden İçerikler
  • Değerlendirme İçerikleri
  • Bilimsel ve Nesnel İçerikler

Bu türler farklı görünümleri olan benzer araçlardır ve bu araçlar ile Kral Yolu dediğimiz dijital yolda bizi hedefimize taşır.

İçerik dijital dünyadaki kalabalığın arasına karışmadan önce bu yola zihinde çıkılır. Fikir akılda doğar, yoğrulur, gelişir ve pişmeye hazır hale gelir. Piştiğinde ise insanlara sunulmadan evvel başka gözler tarafından kontrol edilir. Bu gözlerin dijital olması son zamanlarda çok daha popüler haldedir, yanılma payının az olduğu gibi, birçok yönden de kolaylık sunan, ileride inceleyeceğimiz bazı analiz programları mevcuttur. Bu yolun ne olduğunu öğrendik. Şimdi ise sıra orada nasıl yürüyeceğimizde…

İçerik Analizi Nasıl Yapılır?

Sokaklarda rastgele yürürken kaybolduğumuzda karşımıza çıkan ilk kişiye yolu sorarız. Dijital dünyada kaybolduğumuzda ise işler farklılaşır. Başladığımız yere geri dönmek için bir tuşa basmamız yeterli olur. Ama ilerlemiş olmayız. İçerik analizi ise bizim Kral Yolu’nda kaybolmamız için var.

Yazmak ve okumak her şeyin başı. İçeriği önce kelimelerle ince ince işleriz, sonra okuyup anlamaya çalışırız. Analizin en ilkel biçimi olsa insanın yaptığı bir şeyi yine insanın kontrol etmesinde inkâr edilemez bir sıcaklık bulunur. Fakat sıcaklıktan daha çok kesinliğe ihtiyacımız olduğundan analize devam ederken yolda karşımıza çıkan başka unsurlardan faydalanmamız gayet mümkün.

Anlatacağımız analiz programları bu diğer unsurları oluşturur. Metinde vurgulanan mesaja işaret eden kelimeleri bu sayede keşfederiz. İçerik analizi ile metnin konuyu ele alış biçimini, taşıdığı mesajı kontrol edebileceğimize değinmiştik. Bunların yanı sıra bu programlar ile anahtar kelime oranını keşfederken tekrarlanan kelimeleri bulma imkanına da sahip oluruz. Yolda bize eşlik eden araçlar yönümüzü de belirlememizi sağlar. Adımlarımızı doğru atıp atmadığımızı incelerken daha iyisini nasıl yapabileceğimizi de bize gösterir.

İçerik Analiz Araçları Nelerdir?

İçerik Analiz Araçları Nelerdir?

İletişim kurmak için kullanabileceğimiz pek çok kanal var. Telefon, bilgisayar, sosyal medya platformları gibi araçlar dijital dünyadaki aktarıcılardır. İçerik ise mesajımızı taşıyan bir metin olarak bu kanallar yoluyla iletilir. İçerik analizi için de kullanıldığını söylediğimiz bazı programlar;

  • Keyword Tool; anahtar kelimelerin popülerliğini Google aracılığıyla sunar.
  • Moz Crawl Test; SEO hizmeti için kullanılır ve içeriği buna göre analiz eder.
  • Seoptimer; ücretsiz olan bu program kaliteli bir analiz sonucunda rapor sunar.
  • Screaming Frog; bir içeriği otuz kadar farklı parametre üzerinden analiz edebilir.
  • Site Analyzer; bir ay içinde ücretsiz olarak yirmi tane içeriğin analiz edilmesine imkân verir.
  • Wpromote; rakip sitelerle karşılaştırma yaparak analizi gerçekleştiren bir program.
  • Woorank; analizi yaparken içeriğin yer aldığı sitenin tüm özelliklerini ele alır.
  • Yoast; WordPress eklentisi olan bu program içeriği SEO ile uyumlu hale getirecek biçimde analiz eder.

İçerik iletişimin bir parçasıdır, insanın insana kendisini, hizmetini, ürününü anlattığı bir iletidir. İçerik analizi ile de bu iletinin özünü kontrol ederken kitlelere kaliteli bir biçimde ulaşmasına imza atar. Bu yolda dikkatle yürümek gerekir. Eğer bu konuda tedirginseniz ve nasıl ilerleyeceğinizi bilmiyorsanız, biz buradayız. Kelimelere olan sevgimiz, onlarla uzun yıllardır süren dostluğumuz ile size etkileyici bir içerik analizi hizmeti sunacağımıza canı gönülden inanıyor ve Kral Yolu’nda sizi bekliyoruz.

Kaynakça:

E-TİCARET İŞLETMELERİNİN WEB VE SOSYAL AĞ SİTELERİNİN İÇERİK ANALİZİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

İÇERİK ANALİZİ ÇALIŞMALARINDA ÖRNEKLEM SORUNU