Yazı icat edildiğinden bu yana iletişimin önemli bir parçası. Bir zamanlar taşlara kazınan yazı çağlar geçtikçe parşömenlerde, kağıtlarda ve en sonunda da dijital ekranda kendine yer edindi. Herhangi bir konunun yazı ve görselle harmanlanıp sunulduğu içerik, internetteki karmaşaya dahil oldu. Onu düzene sokma görevini ise içerik ajansı üstlendi.
İçerik ajansı dijitale kazınacak olan yazıların üretimini, dağılımı ve etkileşimini kontrol altında tutar. Yazmanın inceliğiyle hareket eder.
Yazmak kimilerinin gözünde çok basit olan, önemsenmeyen bir iş. Ama herkesin yazamadığı da acı bir gerçek.
Yazmak sadece harfleri birbirine iğneleyip kelime tutturmaktan ibaret değil.
Anlamlı bir mesaj oluşturmak onun özü.
İçerik kullanıcı için bir davetiye gibidir. Ona bir şeyler anlatılır; ne olduğu, neler yapıldığı, nasıl yapıldığı bir kelime tomarı içinde ona sunulur.
Yazı hangi dönemde olursa olsun bir mühürdür, imzadır.
Dijital dünyada kalem içerik ajanslarına emanet edilir. İmzanın nasıl atıldığını ise gelin birlikte görelim.
İçerik Ajansı Nedir?
Web siteleri yalnızca tasarımdan ibaret değildir. Renklerin ve görsellerin anlam kazanması için kelimelere ihtiyaç vardır. İçerik ajansı ise bu ihtiyacı karşılar. Markanın kimliğini yansıtan, tanıtan metinler bu ajanslar tarafından üretilir.
Kelimelerin bir yemek, kıyafet gibi tüketilmesi çok ilginç bir durum ama düşündüğümüzde her şeyin başının kelimeler olduğunu keşfederiz.
Bir lokantaya gittiğimizde elimize aldığımız ilk şey menü olur, bu menüde yemeklerin adı, içinde neler olduğu, fiyatı yazar. Müşteri olarak bunları öğrendikten sonra ne yiyeceğimize karar veririz.
Ya da bir yere gitmeyelim, evimizde, telefonumuzun ekranından bir mağazanın sayfasını gezelim, ürünler hakkında yazılmış yazıları okumadan o ürünü almayız değil mi?
İşte yazı hayatın en basit noktasında bile yer alan bir şey. Tek yönlü ya da çift yönlü fark etmeksizin iletişimi sağlayan ana unsurlardan biri. Bu yüzden içeriğe en az tasarım kadar ihtiyaç duyulur.
İnsanlara neyin ne olduğu anlatmak, mesajımızı iletmek için başvuracağımız yollar yazıdan geçer. Yazıların harmanlanıp sunulduğu içerik kullanıcıların tüketeceği bir ürün haline geldi. Bu ürünün en faydalı biçimde tüketilmesi için ise internette bir yönlendirmeye ihtiyaç duyuldu.
Bu yüzden içerik ajansı ortaya çıktı, yazının özünü anlayan, kelimelerin fısıltısını duyabilen bu hizmet sayesinde iletilecek mesajlar kelimelerle bedene kavuştu.
İçerik Ajansı Neler Sunar?
Geleneksel dünyada yazı yazmak için önce kâğıt kalemi hazırlarız, kalemin mürekkebini kontrol eder ya da kurşun kalemse ucunu açarız. Sonrasında da kalem ile kâğıdı buluştururuz.
Dijital dünyada içerik üretmek ise biraz farklıdır. Özellikle içerik ajansı bünyesinde yazılacak olan bir yazının sunacakları bu farklılığa göre şekillenir.
- İçerik stratejisi oluşturma; içeriğin bir ürün olduğunu unutmamak gerek. Bu yüzden yazılan hiçbir yazı rastgele ilerlemez, geçtiği bir yol, ulaştığı bir sonuç vardır.
- İçerik planı; ilk kelime yazılmadan evvel neyin, nasıl olacağına karar vermek önemlidir. Çünkü bu aşama sayesinde içeriğin bütünü belirlenir.
- İçerik oluşturma; düşündükten, plan yaptıktan sonra artık eyleme geçme zamanı gelir. İçerik yazıldıkça ürün ilmek ilmek işlenir.
- İçerik dağıtımı; ortada artık bir ürün vardır. Kelimeleri taze, cümleleri canlı, mesajı yola çıkmaya hazır olan bir ürün. Bu ürünün kullanıcılara ulaşılması için dağıtılması gerekir.
- İçerik yönetimi; aşamaları tek tek geçilen içerik üretiminin başarılı bir sonu alması için bir kontrole tabi tutulması sürecin devamlılığını sağlar.
Bu hizmetleri sunan bir içerik ajansı üretici ve tüketici arasında sağlam bir köprüdür. Bu köprüde atılan adımlar sonucu içerik amacına ulaşır.
İçerik Stratejisinde Nelere Dikkat Edilir?
İnternette yüzleri göremeyiz ama karşımızdaki kullanıcı da bir insandır. İçerik stratejisi oluştururken bu nedenle insanı merkeze alırız. İçerik ajansı da ilk adımını bu fikir ile atar.
Hedef kitle dediğimiz olası tüketicileri analiz etmek bu stratejinin bir parçasıdır. Fakat bu analiz sadece hedef kitleyi içermez.
İçeriğin tema alacağı konu bulunur. Bu konunun ne olduğuna dair araştırma yapılır, ardından ise bu konu hedef kitlenin istekleriyle, ilgileriyle çizilen sınır çerçevesinde yazılır.
İçeriğin üslubu da yine bu kitleye hitap edecek türde olmalı. Kişi içeriği okurken yabancı hissetmemeli, bu içeriğin onun için yazıldığını anlamalı.
Yalın, anlaşılır bir dil ise içerik yazımında etkileyici bir niteliktir. Ayrıca bu sayede ürün müşterisine en temiz şekilde teslim edilir.
Aynı zamanda içeriklerin SEO ile uyumlu olmasını göz önünde bulundurmak da önemli bir detaydır. İçerik böylece daha fazla yoğun bir kitleye ulaşır.
Hedef kitle içerik üretimi yapılırken dikkat etmesi gereken pek çok şeyin odağındadır. Bu yüzden ajans imzasını atacağı yazıları bu bilinçle işler.
Neden İçerik Ajansı ile Çalışmalısınız?
İnternet bir ses yığınına yuva yapmış olan, saf bir gürültünün hâkim olduğu bir yer. Bu gürültünün arasında dolaşan bazı fısıltılar vardır. Bunlar kendilerini tanıtmak isteyen markalara aittir. İçerik ajansı ise markaların bu gürültü arasında duyulmasını sağlar.
Bu ajanslar markaların hikayesini, kim olduklarını, neleri nasıl yaptıklarını en etkileyici ve en anlaşılır biçimde kitlelere sunmaya çalışır. Kelimelerin gücünün farkında olan bir içerik ajansı, bunu müşterilerinin en iyi etkileşimi alması için kullanır.
İçerik ajansı sizin dijital dünyadaki tercümanınızdır. Sizin için yazar, anlatır. Bu yüzden bir içerik ajansıyla çalıştığınızda alacağınız dönütlerin yüzünüzde memnun bir gülümseme bırakma ihtimali çok yüksektir.
Biz de müşterilerimizin gülümsemesine içeriklerimizle ortak oluyoruz. Kelimeleri çok seviyor, yazının dilini anlıyor, özgün bir şekilde kullanıyoruz. Eğer siz de sesinizin kelimelerle duyulmasını istiyorsanız, özgünlüğü isim almış bir içerik ajansı olarak biz buradayız, sizi bekliyoruz.