Skip to main content

Görsel ve video içerikleri dijital dünyadaki ürün kalabalığının ciddi bir kısmını oluşturuyor. Bir televizyonda, telefon ekranında ya da bilgisayarda rastladığımız bu içerikler bizimle buluşmadan evvel bazı yollardan geçiyor. Post prodüksiyon da bu içeriklerin kalabalığa katılmadan önce yolda uğradığı önemli bir durak. Hatta son durak.

Sırf son durak dedik diye yolun hemen bittiğini sanmayın. Daha yeni başlıyoruz…

Post Prodüksiyon Nedir?

Post Prodüksiyon Nedir?

İzlediğimiz reklamlar, filmler, tanıtım videoları direkt çekildiği gibi yayınlanmaz. Post prodüksiyon; Kameranın kaydettiği ham görüntüye kurgu, montaj, seslendirme gibi detayların eklendiği noktaların oluşturduğu bir süreç

Çekim sonrasında gerçekleşen bu süreç, yapımın asıl kimliğini ve imajını kazanmasını sağlar, onu anlamlı kılar. Ham ürünün yoğurulması ve pişmesi post prodüksiyonun işidir.

Post Prodüksiyon Aşamaları Nelerdir?

Bir araya gelen görüntüler video içeriklerinin yalnızca bir kısmını oluşturur. Ekranlarda karşımıza çıkan, izlediğimiz içerikler bazı post prodüksiyon aşamalarından geçtikten sonra bizim tükettiğimiz biçimine ulaşır. Bu aşamalar;

  • Kurgu
  • Ses
  • Görsel
  • Renk

Çatıları altında toplanır, gelişir, şekillenir. Hepsi bir araya geldiğinde ise doyurucu, estetik bir ürüne imza atar.

Hadi imzada payı olan aşamaları birazcık tanıyalım.

Video Kurgu (Edit)

Post Prodüksiyon Aşamaları Nelerdir?

Çocukken izlediğim filmlerin nasıl izlediysem öyle çekildiğini sanırdım. Hatta geceden gündüze geçilen o sahnelerde o kadar saat sabah olmasını beklediklerini düşünüp ‘Ne yorucu.’ derdim. Tabi büyünce anladım, sahneler senaryodaki düzene göre değil, imkanlara göre bir sırayla çekiliyormuş. Karmaşık değil mi?

Video kurgu (edit) da bu karmaşayı düzeltir. Elde edilen görüntüleri en başta senaryoda planlanan sıraya sokar.

Nasıl yapıldığını merak ediyor musunuz? O zaman sizinle biraz ayrıntı paylaşayım.

Bu süreçte kurgunun ilk adımı off-line kurgu. Ham görüntüler yerine onların daha düşük kalitedeki örneklerinin kullanıldığı bu yönteme taslak kurgu da denilir.

Önemli bir mektubu temiz bir kâğıda yazmadan evvel öylesine bir deftere karaladığınızda amaç mektubun temiz ve düzgün olmasıdır, değil mi? Off-line sırasında orijinal ham görüntülerin kullanılmamasının sebebi de bu garanti isteği. Her şey tamamlandığında, hazırlıklar bittiğinde bu taslağa yerleşen orijinal görüntüler off-line kurguyu online konuma ulaştırır.

Ses Kurgusu

Dil; iletişimin temel aracı, ses de anlamın bir öğesi. Bu yüzden ses bu süreç sırasında ayrıca özen gösterilen bir unsur. Diyalog, dış ses, atmosfer, müzik, foley (yeniden oluşturulan günlük sesler) ve efektler ses kurgusu sırasında ayarlanan anlam öğeleridir. Bu seslerin düzenlenmesiyle içerik daha kaliteli ve gerçek bir hale gelir.

Görsel Kurgu

İçeriği oluşturan görüntüler farklı zaman ve mekanlarda kaydedilir. Bu da görüntüler arasında bir dağınıklığa sebep olur. Görsel kurgu ise bu dağınıklık düzeltir, görüntüleri anlamlandırır.

Işık, açı gibi sinematografik öğeler bu kurgu esnasında ayarlanır. Bunlar kulağa geldiği kadar basit şeyler değil. Her biri içeriğe farklı anlamlar yükler. Koyu bir görüntüde yer parlak bir ışığın bir anlamı mutlaka var. Örneğin Black Swan filminde ana karakterin yüzüne düşen ışık onun çift karakterini temsil eder. Görsel kurgu bu özellikleriyle post prodüksiyon sürecinde anlam sağlayan aşamalarından biri olarak yer alır.

Renklendirme (Color Grading)

Renklerin insan zihni üzerinde bir etkisi var. Renklendirme de bu etkinin bilincinde gerçekleşir Bu yüzden markaların tasarımları belli renkler etrafında oluşur.

Etki renkler aracılığıyla içeriğin bütününe yayılır. İzlediğimiz bir videodaki ileti dolaylı olarak renklerle alıcıya ulaşır.

Çekimlerden sonra ortaya çıkan ham üründe farklı renkler olur. Renklerin içeriğin mesajıyla uyumlu olması için de renklendirme yapılır. Bu işlem post prodüksiyon hizmeti sonucunda alınacak bir dönüşümü sağlar.

Renk Doğrulama (Color Correction)

Post prodüksiyon sürecine ulaşan ham bir ürün içinde farklı zamanlarda çekimi yapılmış görüntüler bulunur. Gündüz veya gece kaydı alınmış olan görüntüler arasında bir denge olması için de renk doğrulama (color correction) uygulanır.

Birbirini takip eden sahneler arasında bir dengenin olması gerekir. Çünkü denge sağlanmadığında farklılıklar izleyicinin gözüne takılır ve bu bir kusur olarak görülür. Kişinin dikkati kusurdayken içeriğin vermeye çalıştığı mesaj alıcıya ulaşamaz.

Sahnedeki renklerin bir ötekiyle dengelenmesi gözün yorulmasına engel olurken aynı anda estetik bir bakış da doğurur.

Böylece eksiklerin tamamlandığı bir süreç dediğimiz post prodüksiyon, süslerini renkler ile kazanır.

Post Prodüksiyon Neden Yapılır?

Post Prodüksiyon Neden Yapılır?

Bir içeriğin yayınlanması için önce işlemden geçmesi gerekir. Post prodüksiyon bu sebeple yapılan ve içeriği son haline kavuşturan süreçtir. Bu sürecin bir başka gerçekleşme nedeni ise orijinal görüntülerin yıpranmasını önlemek ve bütçenin kontrolünün yapmak olarak kabul edilir.

Ortaya çıkarılacak olan ürünün kaliteli, anlaşılır ve yalın olması beklenir. Bu süreci ürünü yoğuran, pişiren bir süreç olarak tanıtmıştık. Bir ürün çiğ olarak kimseye verilmez. Bu yüzden pişirilmelidir.

Post Prodüksiyon Ne Kadar Sürer?

Bir ürünün doğması zaman isteyen bir süreç. Bu süreç ürünün özelliğine göre değişiklik gösterir. Yani izlediğimiz reklamların ya da filmlerin ortaya çıkması için harcanan süre arasında fark vardır.

Peki ürüne kimliğini kazandıran bu süreç ne kadar sürer?

Post prodüksiyon ürünün başarısına ve kalitesine imza atılacak olan noktadır. İçeriğin türüne ve yayınlanacağı alana göre ayrı özen ister. Bu sebepten dolayı çekim sonrası meydana gelen sürecin bu özellikler çerçevesinde birkaç gün ya da hafta sürebileceğini söyleyebiliriz.

Görsel ya da video içeriği oluşturmak dijital dünya içinde yapılan bir sanat. Post prodüksiyon bu sanatın rötuşunun yapıldığı adımdır, onu değerli kılacak olan noktadır. Ürünün amacına uygun, kaliteli olması için verilen yoğun çabanın sıralandığı duraktır.

Post prodüksiyon emek, sabır ve zaman isteyen bir aşama. Çoğu kişinin belki de sıkılabileceği bir iş ama biz enerjik ve yaratıcı ekibimizin gayet sabırlı, özenli olduğunu dile getirirsek sanırım abartmış olmayız. Bu süreci nasıl ilerleteceğinize dair kafanızda silmek istediğiniz soru işaretleri varsa biz buradayız, bekliyoruz.

Kaynakça:

Sanat Yapıtı Bellek İlişkisi

 

Hata: İletişim formu bulunamadı.