Skip to main content

Video içeriklerinin arka planında detaylı bir çekim aşaması vardır. Kurgu ile paralel giden çekim süreci, kullanılan kameranın kalitesi, ekibinin tecrübesi gibi detaylar bu aşamanın ne kadar kaliteli olduğunu belirler. Profesyonel video çekimi sahip olduğu unsurlar ile kaliteli bir ürün ortaya koyar. Bu unsurlar;

  • Kamera Seçimi
  • Lens Seçimi
  • Doğru Işıklandırma
  • Ses Kaydı
  • Tripod ve Stabilizer
  • Drone Kullanımı
  • Post-Prodüksiyon Araçları

Video içeriği üretirken kullanılan bu ayrıntılara dikkat ettiğinizde oluşturacağınız ürün hak ettiği değeri görür. Kaliteli ve özgün olan ürününüz bu çizgilerle tasarlandığında da profesyonelliği yansıtır.

Eğer video çekimini profesyonel bir çalışmaya dönüştürmek istiyor ve yaratıcılığınıza güveniyorsanız 7 adımda hedefinize ulaşmaya ne dersiniz?

Video Çekimi için Kamera Seçimi: Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?

video çekiminde önemli 7 adım

Her şeyden önce temin etmeniz gereken ekipman kameradır.  Bambaşka, yeni fikirleriniz olabilir ya da farklı konseptler düşünmüşsünüzdür. Ancak kamera seçiminizi yanlış yapmışsanız fikirlerinizin kamera karşısında yansıması yetersiz kalır. Bu nedenle profesyonel video çekimi konusunda her kamera seçimi için dikkat edeceğiniz bazı özellikler  vardır;

  1. Görüntü kalitesi ve yüksek çözünürlük
  2. Depolama alanı
  3. Kablosuz erişim
  4. Dokunmatik ekran
  5. 3D ve projeksiyon özellikleri

Kamera seçiminde kullanım amacınız doğrultusunda karar vermeniz önemlidir. Bunun yanında kamera seçiminde kullanım amacınıza yönelik tercihler yapmalısınız;

  1. Cep Kameraları: Yapısı itibariyle her an yanınızda bulundurabilirsiniz. Ağ bağlantısı da olduğu için çekimden hemen sonra sosyal medya ağlarında çekiminizi paylaşma imkanınız da mevcuttur.
  2. Orta Segment Kameralar: Günlük yaşantılarınızda kullanabileceğiniz yüksek zoom ve sabitleme özellikli kameralardandır.
  3. Tam Donanımlı Kameralar: Uzun süreli video çekimlerinde ve gece gündüz zaman farkındaki çekimlerde üst düzey bir başarı göstermektedir. Genişletilmiş zoom ve yüksek dahili depolama alanı vardır.
  4. Aksiyon Kameraları: Su altında ve -30 dereceye inen ısılarda çekim yapmanızı sağlar. Aynı zamanda düşmelerde karşı da dayanıklıdır.

Bu özellikler ve kamera tercihleri hem kameranızın güncel teknolojili olduğuna hem de profesyonel çekim yapabileceğinize işaret eder. Ancak kamera haricinde profesyonel video çekimi yapacağınız diğer ekipmanları da iyi seçmelisiniz.

Lens Seçimi: Nasıl Seçmeliyim?

Bulunduğunuz alanlara uyum sağlamak ve görüntüyü olduğu gibi kameraya alabilmek için lens seçimi önemlidir. Tek bir lens video kalitenizi sınırlandırır. Bu nedenle farklı lenslerin kullanıldığı video çekimi daha esnek bir yapıda gerçekleşir. Ayrıca lens seçerken;

  • Çıkarıp takılabilen yapısı nedeniyle lens ile kameranızın uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
  • Çekim yapacağınız alana göre lenslerin açılarına bakın. Tek bir düzlem üzerindeyseniz geniş açılı kullanmanız uygun olmaz.
  • Her lens zoom özelliğine uygun değildir. Bu nedenle dış çekim yapacaksanız telefoto lensleri tercih edin.
  • Lensteki diyaframın yüksek olmasına özen gösterin. Diyafram derecesi düştükçe lensin arka plan görüntüsü de bulanıklaşır.

Lensleri en çok etkileyen atmosfer ise ışıktır. Bu yüzden profesyonel video çekimi için ışıklandırmayı doğru ayarlamalısınız.

Işıklandırma: Doğru Işıklandırma Nasıl Yapılır?

Video çekimi sırasında ışıklandırma; kamera, lens ve hatta ortamdaki herkesi etkisi altına almayı başarır. Hem çekim kalitesini artırmak hem de çekimin hatasız gerçekleşmesi için ışıklandırmayı doğru yapmalısınız;

  • Doğru ışıklandırmayı yakalamak için çekim öncesinde birkaç prova yapmalısınız.
  • Ayrıca ışığın kaynağı da çok önemlidir. Nereden geldiğini bilmediğiniz bir ışığa müdahale edemezsiniz.
  • Aydınlatmayı sağlayan ışıkların gün ışığına benzer yapıda olması gerekir.
  • Göz yormayacak ve dikkat dağıtmayacak ışıklandırma ortamı da önemlidir.

Doğru açıdan ortama uygun ışıklandırmayı bulduğunuzda çekime başlamak için geriye kalan tek eksiğiniz sestir. Videoya yansıyacak ses sistemi için de mikrofon seçimine ve kullanımına özen göstermelisiniz.

Ses Kaydı: Dış Mikrofon Seçimi ve Kullanımı

Videoyu fotoğraftan ayıran en önemli iki özellik hareket ve sestir. Dolayısıyla kameranızın yüksek kalitede ses algısı yapabilen mikrofonları olmalıdır. Eğer kameranızın mikrofonu video çekimi alanı için yeterli değilse dış mikrofon seçeneğini tercih edebilirsiniz. Önemli olan mikrofonun çekim alanı kapsamındaki tüm sesleri algılayabilir olmasıdır. Diğer taraftan son teknoloji mikrofonlar dahi çekime istenmeyen sesleri dâhil eder. Bu nedenle mikrofonlarınızın çekim alanındaki sesleri sabitlemesine özen gösteriniz.

Kamera dışında kullanılan mikrofonlar çekim yapan kişiden bağımsız bir başkası tarafından kullanılmalıdır. Hem kamera hem de mikrofon kullanımı kişiyi yoracağı kadar profesyonellik de sağlamaz.

Kamerayı etkileyen unsurlarla videoyu profesyonel bir çekime dönüştürecek ekipmanlar da vardır. Bu ekipmanlar video çekimine daha çok dışarıdan etki eder.

Tripod ve Stabilizer: Kamera Sabitleme için Hangi Araçları Kullanabilirsiniz?

Video çekimi için kameranın sallanmaması için sabitleyici olarak kullanılan üç ayaklı sisteme tripod denir. Asıl amacı kameranın sabit bir düzlemde kalmasını ve çekim esnasında darbelere karşı ayakta durmasını sağlamaktır. Stabilizer de yine kamera için sabitleyici görevindedir.  Stabilizer, tripoda göre daha çok yürüme, hızlı hareket etme gibi durumlarda görüntü netliğiyle ilgilenir. Tripod ise doğrudan kameranın kendisini sabitlemek için kullanılır.

Her iki ekipman ile rüzgâr, sarsıntı ve ani darbelere karşı video çekiminizi dengede tutabilirsiniz. Önemli olan kameranıza uygun ekipmanları bulmak ve kullanmak için yeterli donanıma sahip olmaktır. Diğer yandan video çekimlerinizde bakış açısını genişletmek için kullanacağınız bazı ekipmanlar da vardır. Özellikle drone son dönemlerde çekimlerin vazgeçilmez unsurlarından biridir.

Drone Kullanımı: Hava Görüntüleri için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Drone, insansız hava aracı olarak kabul edilen ve gökyüzünden çekim yapmanızı sağlayan bir video çekim ekipmandır. İnsanın ulaşamayacağı alanlara kadar gidebilen ve çekimlerde geniş açısıyla tüm alanı kadraja alan bir yapıya sahiptir. Telefonunuzdan ya da kendi kumandasından kontrol sağlayabilirsiniz. Kullanırken dikkat edeceğiniz özellikler ise;

  • Öncelikle drone için tercih edeceğiniz alanlarda kablo, ağaç ve kuş gibi unsurların olmamasına dikkat edin.
  • Havalandırma yaptıktan sonra geri dönüşünü aktifleştirmeyi unutmayın.
  • Video çekimi yapacağınız alanların dışına çıkmayın. Videoda olması gereken alan çevresinde havalandırma yapın.
  • Güçlü bir batarya tercih edin ve video çekimi esnasında kolaylık sağlaması için yedek parçalarla beraber kullanın.

Çekim öncesi ve çekim esnasında ihtiyacını olacak bu altı aşama dışında dikkat etmeniz gereken diğer unsur ise çekim sonrasını kapsar. Buna montaj aşaması demek de mümkündür. Burada yapacağınız çalışmalar videonuzun izlenme tepkisini yönlendirmekte etkilidir.

Post-Production Araçları: Video Montajı için Hangi Programları Kullanabilirsiniz?

profesyonel video icin son adim

Post-prodüksiyon, video çekimi sonrası yapılan tüm süreci kapsar. Birleştirme, yazma, seslendirme, çoğaltım, kurgu gibi aşamalar vardır. Etkili ve alanında başarılı güncel teknoloji ile donanımlı programlarla profesyonel videoyu izlenir hale getirirsiniz. Kullanabileceğiniz programlar ise;

  • Adobe Premiere
  • Windows Movie Maker
  • Avid Media Composer
  • VSDC Free Video Editor
  • LightWorks

Kullandığınız programlar çektiğiniz videoyu profesyonelliğe ulaştıracak son aşamadır.

7 başlıkta incelediğimiz durumları takip ettiğinizde profesyonel video çekimini tamamlamış olursunuz. Bu sayede birbirinden bağımsız gibi görünen aşamalar tamamlandığında ortaya kaliteli bir ürün çıkar.

Kaynaklar