Skip to main content

Bilgisayar, tablet ve telefon gibi son sürüm teknoloji aletlerinde hız ölçümü site hızı ile yapılır. Bir sitenin ne kadar çabuk açıldığı ve kullanıcıya sunulduğu hız ile tarif edilen bir durumdur. İnternet ve diğer birçok bağlantı aracığıyla değişim gösteren sitelerin hızını etkileyen unsur ise SEO’dur. Arama motorlarını daha işlevsel bir konuma getiren SEO, bu optimizasyonunu siteler için de sağlar. Böylece siteye doğrudan hız kazandırarak tüm güncellemeleri gerçekleştirir.

Web sitesinin arama motorunda görünür olmasını sağlayan SEO hizmeti için site hızı önemli bir faktördür. Çünkü bir sitenin hızlı olması kullanıcı ziyaretlerini etkiler. Yavaş açılan bir site pek çok kullanıcı için elenir. Birkaç saniye içinde açılmayan siteye girmekten vazgeçen kullanıcı doğruca rakip siteye yönelir. Fakat hızlı açılan bir sitenin trafiği çok daha sağlıklı olur. Hızlı siteye giriş yapan kullanıcılar hem trafiğin artışını sağlar hem de web sitesinde vakit geçirerek dinamik kazandırır. Bu nedenle sitenin hızı SEO için göz ardı edilmemesi gereken bir faktördür.

Sitenin sahip olduğu hızın aktifliğini ve SEO’nun etkilediği arama motorlarında nasıl bir avantaj sağladığını tüm detaylarıyla beraber inceleyelim.

Site Hızının Önemi: Neden Hızlı Bir Web Sitesine İhtiyacınız Var?

Site hızının seo için önemi

İnternet bilgiye ulaşma kolaylığı sunar. Bu kolaylığın temelinde ise geleneksel yöntemlere kıyasla hız vardır. Kullanıcılar da bu hıza alışmış durumdadır. Bu yüzden de bir web sitesinin önceliği hızdır. Diğer yandan web sitelerine arama motoru üzerinden tıklanarak bağlantı kurulur. Tıklandığı andan itibaren bağlanma ne kadar hızlı gerçekleşirse sitenin aldığı ziyaretçi sayısı da o denli artar. Böylece web sitesi daha çok kullanıcıya hitap ederek arama motorlarında zirveye çıkmayı başarır. Bu nedenlerle ihtiyaç duyulan site hızı;

  • Sitenin açılması için uzun süre beklemeye gerek olmadığından kullanıcı kaybı yaşanmaz.
  • Sadece bir saniyelik gecikmelerde dahi %20’ye varan ziyaretçi kaybı oluşur. Fakat hızlı bir site yapısı bu kaybın önüne geçer.
  • Aynı zamanda ziyaretçilerin arama motorlarında karşılarına çıkan ilk bağlantılara tıklamaları da  ziyaretçi kaybını arttırır. Dolayısıyla hem üst sıralarda hem hızlı açılan bir site olmak için SEO hizmetine gerek duyulur.
  • Web siteleri daha az ziyaretçi alan ve arama sonuçlarının altına görüntülenen işletmelerin bu nedenle satışlarında ciddi düşüşler olur. Ancak kullanıcıya ‘hemen’ cevap veren bir site bu ihtimallerin yaşanmasını engeller.

Site hızının getirdiği sonuçların yanında ‘neden hızlı bir web sitesine ihtiyaç duyduğunuzu’ alt başlıklarda daha ayrıntılı açıklayalım.

Kullanıcı Deneyimi

Dijital kanallarda kullanıcı deneyimi; kullanıcıların, dijital reklamlar üzerinden sitelere verdiği tepkileri yansıtır. Sitenin ziyaretçi sayısı, içeriklerin görüntülenmesi, kampanyadan alınan geri dönüşler ve ürün satışlarının incelenmesi analiz edilir. Bu analizler ise kullanıcıların, site üzerindeki deneyimlerinin bir göstergesidir. Site hızı ve kullanıcı deneyimi arasındaki bağlantı da buradan gelir. Etkileşim alan web siteleri, arama motorlarının en üst sıralarında yer alır ve ziyaretçilerin aktif olduğunu gösterir.

Kullanıcı deneyiminin yüksek olduğunu nasıl ki etkileşimden anlayabiliyorsanız düşük olduğunu da yine aynı yöntemle öğrenmek mümkündür. Web sitenizin içerikleri okunmuyor ya da ürün satışında bir yükseliş yaşanmıyorsa kullanıcı deneyimi düşüktür. Kullanıcı deneyimini gözlemlemenizi sağlayan arama motoru sıralaması da yine site hızını etkileyen dijital bir olgudur.  Bu nedenle web sitenizin arama motorlarında nasıl bir sıralamaya sahip olduğunu da analiz etmelisiniz.

Arama Motoru Sıralaması

Web siteniz, ziyaretçilerin anahtar kelimeleriyle uyumlu olduğunda arama motorlarında yer alır. Ancak yer alması doğrudan ziyaretçilerin sitenizi ziyaret edeceği anlamına gelmez. Çünkü dijital dünyada birbirinden bağımsız onlarca rakip web sitesi mevcuttur. Önemli olan ise bu siteler arasından öne çıkabilmektir. Bu nedenle dijitalde öne çıkmak için de arama motorlarının ilk sıralarında yer almak gerekir;

  • Arama motoru sıralaması, web sitelerinin görünürlüğü için önemli olurken bu görünürlük de site hızı ile elde edilir.
  • Sitenin hızı yüksek oldukça web sitesi arama motorlarının üst sıralarında yer alır.
  • Böylece sitenin ziyaretçi bağlantıları da yüksek olur.

Etkileşim almanın ve görünür olmanın bir diğer avantajı da marka değeridir. Zirvede olan web sitesi, ziyaretçilerin de daimi adresi olarak güncelde kalır. Bunun yanında web sitesinin ve markanın kalitesi korunmuş olur.

Web Site Kalitesi ve Marka İmajı

site hızı marka imajına etkisi

İşletmenizin dijital dünyada bir konuma sahibi olmasını istiyorsanız ilk hedefiniz web sitesidir. Hedef kitleye hitap edecek ve satış pazarlamasını iyi yönlendirecek bir web sitesi marka değerinizi de yükseltir. Kaliteli bir web sitesinin varlığı ziyaretçilerin aradığı ürünlere ulaşımını kolaylaştırarak da arama motorlarında öncelik kazanmasını sağlar. Özetle iyi bir tasarıma ve içeriklere sahip web sitesi, işletmenizin marka imajını meydana getirir.

Site hızı kaliteli web sitesini ve marka imajını hedef kitleyle birleştirecek olan unsurdur. Arama motoru sıralaması ve kullanıcı deneyiminde olduğu gibi web sitesi ile marka imajı da sitenizin hızı sonucu başarı gösterir. Bir web sitesi sahibiyseniz site hızının işletmenize getirecek avantajların farkına varmalısınız. Ayrıca hız ile elde edeceğiniz avantajları artırmak da yine takip edeceğiniz stratejilerle mümkündür.

Site Hızını Etkileyen Faktörler: Optimize Edilmesi Gereken Temel Unsurlar

Web sitesinin dijital kanallarla olan bağlantısını etkileyen site hızı pek çok avantaja sahiptir. Ancak bu avantajların farkında olmak yeterli değildir. Hızın düşüklüğünde ya da artırmak istenildiğinde neler yapılması gerektiğini hakkında da strateji sahibi olmalısınız. Öncelikle hız kontrolü için SEO analizlerinden yararlanmalısınız. Sitenin hızını etkileyen unsurlar;

  • Sunucu Hizmeti
  • Tema ve Web Site Kod Yapısı
  • CDN (İçerik Dağıtım Ağı)
  • Görsel Boyutu ve Formatı
  • Önbellekleme

Tüm bu unsurları inceleyerek sitenizi, sahip olması gereken ideal hıza ulaştırmanız mümkündür.

Sunucu Hizmeti

Sunucu, web sitenizi hedef kitleye ulaştırma noktasında sorumludur. Aynı zamanda web sitelerinin arama motorlarında barınmasını da sağlar. Bu nedenle;

  • Sitenin hızını artırmak için başarılı bir hosting bağlantısı kurduğunuzdan emin olmalısınız. Sunucu hizmeti ile benzerlik gösteren ancak sunucunun zayıf kaldığı alanlarda hosting daha başarılı olur.
  • Server üzerinden yapacağınız optimizasyonlar da yine sunucunun bağlantılarını güçlendirir.
  • Web sitenizde kullanacağınız ön bellekleme ile de sunucu hizmetini artırabilirsiniz.

Bu sayede sitenizin daha hızlı hale gelmesine vesile olur ve kullanıcıların sitede yer alan içeriklere ulaşırken vakit kaybetmesini engellemiş olursunuz.

SEO Uyumlu Tema ve Web Site Kod Yapısı

Web sitenize canlılık kazandıran kod yapısı, sitenin oluşumunu ve kullanımını etkiler. Sitenizin ulaşımını ve açılımını hızlandırmak için hatasız bir kod dizilimine sahip olmasını sağlamalısınız. Aynı zamanda SEO içeriklerine uygun tema da sitenizin kodları ile uyumlu olmalıdır. SEO uyumlu tema ve kodlarla site hızını yükseltmeniz mümkündür;

  • Öncelikle web sitenizin altyapısının kuvvetli olduğundan emin olmalısınız. Bunun için de yazılımında yer alan kodların hatasız ve eksiksiz olması gereklidir.
  • Hatalı kodlamalarda ise sınırlandırma getirmelisiniz.
  • Web sitenizin tasarımında SEO uyumlu temalar kullanmaya çalışın. Elinizde hazır bir tema var ise eklentiler ile SEO uygunluğuna getirebilirsiniz.

Daha kaliteli hale gelen web sitesi böylece hız kazanır. Sahip olduğu kaliteyi en hızlı biçimde sunar.

CDN (İçerik Dağıtım Ağı) Kullanımı

İçerik dağıtım ağı olarak ifade edilen CDN i sunucu kümesidir.  İşlevsel olarak web sitesinin içeriklerini en hızlı biçimde hedef kitleye ulaştırmakla sorumludur. Bu nedenle de site hızı için doğrudan etkisi bulunmaktadır. Diğer yandan web sitesine ulaşacak herhangi bir saldırı karşısında da koruma sağlar. Sunucu hizmetinde kullanılan hızlandırma yöntemleri CDN için de geçerlidir.

Görsel Boyutu ve Formatı

Arama motorlarından veya herhangi bağlantı aracılığıyla açılmak istenilen web sitelerinde görsellerin etkili bir görevi vardır. Site hızını etkileyen görseller için öncellikle;

  • Boyutları ve formatları (altyapıları) belli bir kontrolden geçmelidir.
  • Web sitenize uygun bir yapıda olması için görselleri optimize edebilirsiniz.
  • Bunun için de sıkıştırma tekniği ile farklı eklentileri kullanabilirsiniz.
  • Diğer yandan boyutlarında ciddi problemler yaşıyorsanız sitenize yüklemeden önce farklı sitelerden küçültme yapabilirsiniz.

Görsellerin kalitesi ve boyutu site için önem teşkil eder. Sitede fazla ağırlık olmaması onun kolayca hareket etmesini sağlar. Fakat ağırlıklardan kurtulurken kalitenin korunması da gerekir.

Önbellekleme (Cache) Kullanımı

Web sitenizin her ziyarette var olan görselleri tekrar yüklemesini engellemek için kullanılan sisteme ön bellekleme (cache) denilmektedir.  Özellikle jpg, gif, png kayıtlı görsellerde ve ccs ile js kayıtlı dosyalarda yükleme zorunluluğunu ortadan kaldırır. Böylece web sitesi açılırken dosyaların ve görsellerin yüklenilmesiyle zaman kaybedilmez. Bunun yanında site hızı artarak arama motorlarında öne çıkmayı başarır.

Ön bellekleme, var olan statik verileri tarayıcıda sabitleyerek dinamik yapıdaki verilen yüklenmesini öne çıkarır.

Web Site Hız Testi ve Site Hızı İyileştirme İpuçları

Hedef kitleniz için daha iyi sonuçlar oluşturmak, sitenizin arama motorlarının üst sıralarında yer alması için site hızınızı arttırmalısınız. Ancak ilk yapmanız gereken sayfanızın alan adını kullanarak genel bir optimize çalışması yapmaktır. Böylece sitenizin güncelde nasıl bir hız seviyesine sahip olduğunu gözlemlersiniz ve iyileştirmenizi de bu doğrultuda gerçekleştirirsiniz.

Web sitesini kurmaya başladığınız andan itibaren attığınız her adım aslında sitenizin hızını belirleyen faktörlerdir. Bunlar yukarıda bahsi geçen; kodlar, sunucular ve tema gibi unsurlardır. Diğer yandan web sitenizin yenilenen teknolojik güncellemelere bağlı, hızlandırmalarını da gerçekleştirebilirsiniz. Site hızını kontrol etmek için kullanabileceğiniz bazı ölçme araçları ise;

  • Lighthouse (Google)
  • Test My Site(Google)
  • PageSpeed Insights(Google)
  • Google Analytics
  • GTMetrix
  • Pingdom gibi tarayıcılardır.

Site hızı testi yapacağınız bu araçlar, web sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünün en somut verilerini sizlere yansıtacaktır. Hızı yüksek web siteleri sayesinde ziyaretçi çoğunluğunu elde etmiş olursunuz. Diğer yandan SEO destekli içerikleri sitenizde rahatlıkla kullanır, ziyaretçilerinize bu hizmeti en hızlı şekilde sunarsınız.

Kullanıcıların hemen ulaşabildiği bir web sitesi sayesinde dijital dünyada yükselmeniz site hızınız kadar çabuk olur. Bu yüzden sitenizin ne kadar hızlı olduğunu gözlemleyip, kontrol altında tutmalısınız.

Kaynaklar