Skip to main content

‘Yapay zeka 25. yüzyıl dünyasını çizdi.’, ‘Yapay zeka Mustafa Kemal Atatürk’ü günümüz Türkiye’sinde resmetti.’, ‘Yapay zeka ülkelerin insan halini çizdi.’ Kodlarla tasarlanan, verilerden faydalanan dijital zekanın ‘sanatsal’ yeteneklerine dair duyulan cümlelerden bazıları bunlar… Peki ya bu zeka logo yapabiliyor mu?

Markaların kimliğini görsel olarak sunan logo; stratejik planlamalar, etkileyici ve anlamlı bir tasarımın bir araya gelişiyle ortaya çıkar. Aldığı komutlar doğrultusunda hareket eden yapay zekanın bir logo tasarlaması ise gayet mümkündür. Firma adını ve anahtar kelimeleri komut olarak algılayan ‘Brandmark’ gibi uygulamalar başarılı logo tasarımlarına imza atar. Dijital zeka ile desteklenen çeşitli uygulamalar markanızın ihtiyacı olan logoyu size sunar;

  • ai
  • logoMarker
  • logoAl
  • Brandmark
  • Canva
  • Design Evo
  • Tailor Brands
  • Wix Logo Marker
  • Looka
  • FreeLogoDesign

Bunlar yapay zekanın desteklediği, logo için kullanılan tasarım uygulamalarıdır. Markanızın ihtiyaç duyduğu logoyu bu uygulamaların herhangi birinden elde edebilirsiniz. Kaliteli bir logo özgünlük, kompozisyon, oran/orantı, soyutlama becerisi barındırır. Bu uygulamaların sunduğu logo yapay zekanın kuralları ile belirli bir kompozisyona göre tasarlanır. Tasarımda belli bir orantı mutlaka yer alır. Fakat aynı şeyi ‘özgünlük’ ve ‘soyutlama’ için söylemek mümkün değildir.

Dijital zekanın faydalandığı internet verileri onun ‘yapay’ ilhamını oluşturur. Nasıl bu zekanın yazdığı içerikler internette var olan metinlerin bir karması ise tasarladığı görsel ürünler de daha önceden üretilmiş tasarımların izlerini taşır. Dolayısıyla burada bir özgünlükten ya da soyut bir anlamdan bahsetmek çok zordur.

Daha az maliyet ve daha hızlı sonuç sunan dijital zeka markalar için ideal bir yardımcıdır. Üretkenliği ve yorulmayan yapay zihni ile vazgeçilmez bir elemandır. Ancak bu elemanın temelinde ‘geçmiş veriler’ olması onu bir noktada ‘kopyacı’ hale getirir. Özgün olmak isteyen bir markanın da kimliğini yansıtan logoyu tasarlarken bu zekayı yalnızca bir ‘fikir’ olarak kullanması çok daha doğru olur.

Kim Daha Yetenekli? Yapay Zeka Mı Yoksa İnsan Mı?

logo
Bir logo ne kadar anlam taşır? Markanın rengini, duruşunu, hedefini, kimliğini… Bütün bunları müşteriye yansıtan logonun tasarımına özen gösterilmesi şarttır. Peki bu özeni kim göstermeli? Yapay zeka mı, insan mı?

Tasarımcının imzasının olduğu logolar ortaya çıkmadan evvel uzun bir düşünme sürecinden geçer. Markanın istekleri doğrultusunda ince elenip sık dokunan tasarımlar yalnızca taşıdıkları renk ile ‘Ben bu markaya aitim!’ demez. Logoda yer alan her detay bu cümleyi haykırır. Sonucunda ise yıllara meydan okuyacak, insan zihninde bir yer edinecek tasarımlar çizilir, sunulur.

Yapay zekanın dokunduğu tasarımlar ise özünde cılız bir taklittir. Daha önceden hazırlanmış, internette yerini almış tasarımların bir araya gelişidir. İlhamını, markanın belirttiği komutlara göre, internet verilerinden alan dijital zeka etkileyici tasarımlar sunabilir. Fakat bu tasarımlar ne kadar nefes keserse kessin başka bir markayı andıran, fark edilmeyen bir gölge taşır. Bunun yanı sıra insanın logoya kattığı ‘ruhu’ dijital zeka katamaz. Markanın vizyonunun yansıması olan ayrıntılar yapay çizgilerle çizilmez.

Duende Dijital’in ‘sonsuzluğa’ giden tasarımındaki anlamı yapay bir zeka elindeki verilerle oluşturamaz. Ama ‘Duende’yi anlayan bir insan eli bu tasarımı derin bir anlam ile taçlandırır.  Pazarlamanın sonsuzluk sarmalına adım atan Duende Dijital’in logosundaki ‘yaşayan Duende’ fikri dijital zekanın çizebileceğinden çok ötededir.

Bu durum birçok marka için geçerlidir. Verilerden beslenen zekanın daha üretken olduğu bir gerçektir ama ‘anlam’ için her marka bir insana ihtiyaç duyar. Bu nedenle logo ihtiyacınız için çeşitli uygulamalardan faydalanırken bunu ‘ilham’ düzeyinde tutmak önemlidir.

Logo Üretiminde Yapay Zeka

yapay logoMaliyetsiz bir şekilde logo üretmenin en kolay yolu yapay zekayı kullanmaktır. Dijital zeka ile desteklenen çeşitli uygulamalar sayesinde markanıza uygun olan logoya sahip olmanız mümkündür. Ancak markanızın adını, rengini taşıyan, kimliğini cılız bir şekilde yansıtan tasarımların daha etkileyici olması için insan elinin rötuşlarına gerek vardır.

Herhangi bir uygulamadan elde ettiğiniz tasarımı insan zihni ile değerlendirip kaba taslak çizgilerini belirgin kılabilirsiniz. ‘Özelleştirme’ ile ‘özgünlük’ kazanan logonuz her ne kadar tamamen insan elinden çıkmasa da yapay zekanın gölgesindeki bir tasarım olmaktan kurtulur. Sahip olduğu veriler ile ‘insan zekasını’ taklit eden dijital zekanın bütün verilerini harmanlayarak sunduğu tasarımların daha fazla ses getirmesi ve benzersiz olması için küçük bir beyin fırtınasından geçmesi gerekir.

İçerikte olduğu gibi tasarımda da ‘yardımcı’ konumunda çok daha işlevsel ve güvenli olan yapay zeka markanın istediği logoya ulaşmasında bir araçtır. Mühim olan bu araçtan doğru bir şekilde faydalanmaktır.

 

Kaynakça:

  • ŞAHİNCİ, DİLEK, YAPAY ZEKA VE REKLAMCILIĞIN GELECEĞİ, İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ RADYO-TELEVİZYON- SİNEMA ANABİLİM DALI DOKTORA TEZİ, İSTANBUL, 2021
  • Üzümcü, N. Erhan & Ertürk, Murat, GÖRSEL İLETİŞİM TASARIM EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİNDE ÜÇÜNCÜ GÖZ: BİR YAPAY ZEKÂ MODELİ, Sanat&Tasarım Dergisi, 2022