Skip to main content

Yazarlık kuralları olan bir meslek. Güncellenmiş formatında dijital yazarlık ise çok daha katı kuralları olan bir meslek. En temel kural, hızlı olmak zorundasın. Dijital yazarlıkta bir o kadar da ikna edici olmak gerekebilir. Hızlı düşünmek, hızlı üretmek ve tüm bunları yaparken daima kurallara riayet etmek zorundasın. Hemen girişte gözünüzü korkutmak gibi olmasın ama gerçekler çoğu zaman sevimli değillerdir.

Çok İyi Değiliz Ama Olabiliriz

İyi yazı nedir, içerik üretmek, metin yazmak gerçekten nasıl mümkün olur? Dijital yazarlık öyle kolay mı? Tüm bunları değerlendirdiğimizde bilgilerden oluşan ve önerilerden oluşan koca bir dağ ile karşılaşıyoruz. Dağı aşmak ve zirveden el sallamak için kimse gerçek tavsiyeleri vermese de bugün şanslı gününüzdesiniz diyebilirim. Çünkü altın kuralları vereceğim. Yazarlık pazarlama sahasının vazgeçilmez mesleği. Bir fikri pazarlamak, bir inanışı pazarlamak ve güncel olarak artık bir ürünü veya hizmeti pazarlamak için yazıyoruz. Evet, çok içli hikayeler şiirler ve şarkılar da buna dahil.

Yani edebiyatın ve eserin sahne arkasında görmek istemediğimiz tüm gerçeklik bu. Üreticinin bu eseri sunarken bir derdi var. Nihai amacı, bu derdin anlaşılması ve burada aktif bir satış- iletim süreci gerçekleştirilmesi. Dilerseniz kalbinizdeki derin acıları dilerseniz dolma kalemin kullanım alanlarını yazın. Her iki konuya baktığımızda nihai amacı aynı yere bağlanıyor. Temas ve sonucunda gerçekleşen eylem. Yazmak konusunda çok iyi değiliz, hatta itiraf etmem gerekiyor ki birçok marka henüz yazması gerektiğinin farkında bile değil. Bu nedenle iyi değiliz ama iyi olabiliriz.

Farkındalık Yaratmaya Hazır mısınız?

Yazmanın nedenlerini kendimiz oluştururuz fakat sonuçları son kullanıcı- okuyucu belirler. Burada yazarın veya dijital yazarlık mesleğini icra edenin konu her ne olursa olsun son kullanıcıda yarattığı etkiye odaklanması gerekiyor. Buna ben farkındalık yaratmak diyorum. Nedenimi yazarken biliyorum, doğru temas ve bağ ile nihai eylemi elde edebileceğimi biliyorum. Son kullanıcımı/ okuyucumu eylemi gerçekleştirmek üzere nasıl yönlendireceğim? Farkındalık yaratarak! Daha da açık kartlarla ilerleyelim ikna edici yazarak!

İkna Edici Yazmanın 10 Altın Kuralı

Farkındalık yaratan ve eyleme geçilmesini sağlayan kelimeler ikna edici yazabilme becerisiyle inşa edilir. İkna edici bir yazıyı yazabilmek için 10 temel kuralı çok iyi özümsemeniz gerek.  Dijital yazarlık için altın kurallara geçelim:

Kural 1: Seni Dinliyorum

Anlattıkları ne olursa olsun, insanlar dinlenmek isterler. Dinlediklerinin ciddiye alınmasını ve elbette bu konu hakkındaki taleplerinin de değerlendirilmesini beklerler. Birini ikna etmek istiyorsanız üstelik bunu yazarak yapmak istiyorsanız, onu dinleyin. Ana konuya giriş yapın, sorunsalları sunun ve şu soruyu sorun, sen ne düşünüyorsun? Mikrofonu uzattığınız okuyucuya fikrini beyan edeceği bir alan sunun. Okuyucu da  fikirleri konusunda ikna edici olmayı sever. Bu noktada imkan sağlamak size zarar vermez.

Kural 2: Her Fikir Sahibinde Çok Güçlüdür

Her Fikir Sahibinde Çok Güçlüdür

Her Fikir Sahibinde Çok Güçlüdür

Birey kendi yaşamında hangi fikirlere sıkı sıkıya sarılıyorsa, bilin ki en güçlü kalesi orasıdır. Hepimiz için bu durum böyledir. İnandıklarımız bizim için kıymetli ve kimsenin onları bir anda yıkıp geçmesine izin vermeyiz. Kendinizi okuyucunun yerine koyun, vermezsiniz değil mi? Bu noktada kitlenizi tanımak ve onların inandıklarını analiz etmek zorundasınız.

Koli bandının yapıştırma konusunda iyi olmadığını düşünen müşteriye al bak bunu çok güzel yapıştırıyor dediğinizde sizi dinlemez. Arkada kötü bir deneyim çıkarım ve fikir varsa bunu yapmayın. Al bunu demeyin, delilleri gösterin güçlü delilleri gösterin fikrinin üzerine gitmeyin. Üretmeye devam edin ve onu zamana bırakın, kendi fikrini kendi değiştirsin. Siz iddianızı başka fikirleri yıkarak değil sadece kendinizi anlatmak için savunmaya güçlü bir şekilde devam ettiğinizde fikir sahibi kendi ikna sürecini tamamlayıp size doğru güzel bir yolculuk gerçekleştirecektir.

Kural 3: Empati Kur

Her yaşam farklı ve bir kitlenin karşısına çıkıyorsun. Unutma, dinamikler çok değişkendir ve herkes için bu kural geçerli. kendini yerine koy ve kitleni anla. Ürününün fiyatı çok yüksek ama kitlen orta sınıf bir kitle, satış yapamıyorsun. Ürününün çok iyi olduğunu söylüyorsun ama yine de olmuyor. Nedeni çözümlemek için kitlenin yerine geç. Bütçenin hatırı sayılır bir kısmını bu ürüne yatırman için gerçekten iyi bir neden olması gerekmez mi? Gerçek nedenleri bul ve onlara nedenleri sun! İşler kesinlikle kolaylaşacak!

Kural 4: Sakın Kavga Etme

sakin kavga etme

Ürünlerimize veya hizmetimize kötü bir yorum geldiğinde ne yaparız? Savunma kanallarımız açılır ve sonrasında… İşte bunu sakın yapmayın. Sizin berbat bir işletme veya ürünün berbat bir ürün olduğunu söyleyebilirler. Sakince cevaplandırın, varsa bir mağduriyet bunun için özür dileyin ve mutlaka sorun yaşayan ya da yaşadığını iddia eden müşteriyi-okuyucuyu ikna edici olun. Durumu telafi edin. Tartışma yaratmaya meyilli kişiler, fanatik olmaya da aynı oranda meyillidir. Bu gerilimden kendi taraftarınızı çıkarabilirsiniz. Bu şansı kaçırmanızı tavsiye etmem.

Kural 5: Duygularla Hareket Et

Pazarlamanın ve yazarken uygulanan tekniklerin en sevdiğim kısmı sanırım burası. Duygusal pazarlama. İyi hissettirmek, göz yaşartmak ve hissetmesini sağlamak. Kitlenizin duygularına odaklanın.  ikna edici bilgileri, güncel olayları ve içinde oldukları her şeyi irdeleyin. Hemen hepimiz duygularımıza hitap eden bilgilere tepki veririz. Tepkilerinizi duygu yoluyla toplayabilirsiniz.

Kural 6: Ahlaki Değerleri Es Geçme

Değer yargılarımız hepimiz için özel ve önemli. Ahlaki değer yargılarını kesinlikle es geçmeyin. Eğer kitleniz bazı durumları muhafaza etmek istiyorsa, burada apaçık bir bilgiden ve üsluptan kaçının Bir bilgiyi aktarmanın sonsuz farklı yolu var. Kendi değerlerinizi değil, kitlenin değerlerini iyi analiz edin.

Kural 7: Biz Aslında Çok Benziyoruz

Sabah kahvemi içmeden asla kendime gelemem, yoğun çalışmanın hayatıma kattığı olumlu ve olumsuz tek yön bu sanırım. Büyük ihtimalle yoğun çalışıyorsan durum senin için de böyledir. Gerçekten iyi bir kahve sever misin yoksa yoğun mu çalışıyorsun? Bunu gerçekten çok merak ediyorum. Gördün mü birbirimize ne kadar benziyoruz. Yukarıda gördüğünüz örnek aramızdaki benzerliği tespit etmenin ve acaba dedirtmenin sadece bir yolu. Kitlenizle benzer yönlerinizi tespit edin ve bunun muhteşem olduğunu onlara gösterin.

Kural 8: Şaşırt Beni

Şaşırt Beni

Okuyucu, müşteri veya hedef kitle. Adına ne dersen de senin üretimin karşısında şaşırmak istiyor. Dijital yazarlık bu yüzden düşünüldüğü kadar kolay değil. Daima bir aksiyon içindeyiz. Değişik bir şeyler olsun, bir bilgi öğrensin o bilgiyi bir yerde kullanabilsin, eğlensin ve tabi ki ikna olsun. Her ne anlatıyor olursanız olun, okuyucuyu şaşırtın. Çarpıcı kelimeler, anlatımı detaylandırma ve farkındalık. Bazen de güldürün onları. Bunu motor parçası satmaya çalışırken yapamaz mısınız? Eğlenceli bir yol hikayesinde kesinlikle yaparsınız. Deneyelim mi?

Kural 9: Jargon Kullanmayın

Jargon Kullanmayın

İş yaşamında ya da mesleki olarak bir jargonla hareket ediyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın karşınızdaki sizin ortağınız ya da iş arkadaşınız değil. Bu yüzden sadece bir kitleye hitap eden jargon kullanımından uzak durun. ikna edici yazmak için bu kuralın altını lütfen çizin, gerçekten önemli. Sizi anlamalarını engellemek için kendinize yapacağınız en büyük kötülük jargon kullanmaktır.

Kural 10: Sihirli Olmayan Gerçekler

Salt bilgi, salt aktarım ya da salt iş. Bu kimseyi mutlu etmez. İnsanlar anlattıklarınızın ne kadarını duymak istiyorsa o kadarını duyacak ve ne kadarını kendine yakın bulursa o kadarını dikkate alacaklar. İkna edici yazarken salt bilgi ile hareket etmeyin. Örnekler, hikâyeler ve vaka analizleri ile renklendirin durumları. Bunlar yazınızı ilgi çekici kılabilir. İlgi çekici bir yazıdan, okuyucunun alacağı daha fazla şey olabilir. Tabii bunu yaparken içeriğinizi boş bilgiyle doldurarak okuyucularınızı sıkmamalısınız.

Daha İyi Olacak

İkna ederek yazmayı benimsediğiniz de veya aldığınız hizmetin böyle olmasını talep ettiğinizde işlerin çok değiştiğini göreceksiniz. Dijital yazarlık konusunda zirveyi görmek içinde tüm bu yöntemler çok işinize yarayacak. Denemek için sabırsızlananların deneme süreci sonrasında bize de deneyimlerini anlatmalarını merakla bekliyor olacağız. Bunu bizim için siz yapın derseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. İkna edici bir ön görüşme için sizi bekliyor olacağız.